Pokud pravidelně nechodíte na oční, riskujete demenci

Pravidelné prohlídky u očního lékaře mají vážně své opodstatnění. A nejde jenom o zrak, ale i o psychiku, které může kvůli zhoršenému vidění hrozit demence.

Je léto, takže se o zraku mluví tak nějak víc. Důvodem je pochopitelně ostré slunce, jehož hřejivé paprsky na oči nepůsobí vůbec dobře. Pokud se před nimi při pobytu venku nechráníme, koledujeme si o záněty spojivek, spálená víčka i o nevratné poškození sítnice. Že bez slunečních brýlí nedáte „ani ránu“? Dobře děláte. A jak to máte s pravidelnými kontrolami na očním? Ani tohle se nevyplácí podceňovat!

Vada zraku, rovná se vada psychiky?

Možná registrujete, že vidění na dálku už není, co bývalo. Možná máte spíše potíže přečíst si televizní program, nad nímž nepřirozeně až komicky mžouráte. Že něco takového řeší každý, protože si přirozené stárnutí holt vybírá svou daň? To je asi pravda, ale jakékoli zhoršení zraku je pádný důvod k návštěvě oční ambulance. Nejde totiž jenom o vidění, ale i o to, že se vám může pomalu a jistě rýsovat demence.

Že by vážně všechno souviselo se vším?

Přímé spojení mezi neléčeným zrakovým postižením a vyšší pravděpodobností rozvoje demence nalezla studie publikovaná v magazínu JAMA Ophthalmology (1). Do té bylo zahrnuto více než tři tisíce jedinců, načež její autoři zjistili, že v případě zrakových potíží na dálku riziko roste o 19 procent, u nekvalitního vidění na bližší vzdálenosti je to dokonce 22 procent. Jak spolu tyto věci mohou souviset?

I mozek potřebuje dobře vidět!

„Jakékoli narušení zraku může být spojováno s poklesem osobní a sociální stimulace, což je zase rizikovým faktorem po úpadek kognitivních funkcí,“ vysvětluje spoluautorka studie, kterou je americká specialistka oftalmologie Sheila West, která působí v marylandské nemocnici Johns Hopkins Hospital (2). Z tohoto důvodu je podle ní při jakýchkoli zrakových změnách nutné vyhledat lékařskou pomoc, neboť jejich včasná léčba může být i velmi důležitou prevencí demence.

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/2807125?guestAccessKey=35220a9e-e304-4ca1-a14e-c221ea092c34&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=071323, (2) www.nypost.com/2023/07/13/keep-your-eye-doctor-appointments-or-risk-dementia-study-warns/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat