Špatné spánkové návyky se projeví i na zubech

Chrápete? Váš zubař to pozná, a to podle suchosti v ústech. Jak s tím souvisí oslabená imunita a vysoké riziko onemocnění dásní? A co ve vaší puse ještě ukazuje na to, že váš spánek rozhodně není v té nejlepší kvalitě?

Spánkové návyky jsou velmi důležitým faktorem celkového zdraví. Zatímco kvalitní noční odpočinek reguluje náladu, krotí stresové hormony a snižuje riziko obezity i arteriální hypertenze, jeho nedostatek se dává do souvislosti s oslabeným imunitním systémem i srdečními chorobami. Víte, kde se absence téhle „medicíny“ projeví? Kupodivu i v puse!

Sonda do hlubin úst i ložnice

„Ústa jsou vstupní branou do našeho těla,“ upozorňuje nově zvolený prezident Americké akademie dentální spánkové medicíny Kevin Postol s tím, že od dentálního zdraví se odvíjí mnoho věcí, které se v organismu dějí (1). Tento odborník se netají tím, že u svých pacientů vždy hledá stopy, jež by mohly naznačovat, že mají potíže se spánkem, což mnohdy vysvětluje i jejich bolestivé zubní problémy. Kde všude se skrývají indicie?

Jeden pohled napoví

„Permanentní sucho v ústech naznačuje, že má dotyčný tendence ke chrápání, což je jasná známka narušeného spánku. Ten oslabuje imunitu, s čímž zase souvisí onemocnění dásní. Jazyk, který má vroubkovité okraje, signalizuje spánkovou apnoe a zabroušené stoličky ukazují na nadmíru stresu, kvůli kterému člověk v noci skřípe zuby,“ vysvětluje jmenovaný expert. Podle něj mohou pravidelné kontroly u stomatologa odhalit nejen rýsující se trable s chrupem, ale bývají i jakýmsi impulzem, na jehož základě si kdekdo uvědomí, že nespí tak dobře a kvalitně, jak by měl. Jenže chodíte na ně?

Tam nejdu, je to drahé!

Obvykle se doporučuje, aby lidé s vyšším rizikem narušeného dentálního zdraví navštěvovali zubaře každých šest měsíců, těm s nízkými riziky prohlídka stačí jednou za rok. Tohle se však děje jen v ideálních případech. Ze statistik vyplývá, že vysoké procento osob tuto stanovenou frekvenci nedodržuje, za což může nejen strach ze samotného vyšetření, ale i větší finanční náklady plynoucí z návštěvy soukromých pracovišť (2).

Zdroje: (1) www.wellandgood.com/sleep-and-oral-health, (2) www.mentonfamilydental.com/how-often-should-you-get-routine-check-ups-at-the-dentist/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat