Vliv hormonální antikoncepce na kvalitu spánku

Do spánkových vzorců a cyklů zasahují i pohlavní hormony, jejichž hladiny může antikoncepce přinejmenším „pobláznit“. A právě proto si některé ženy stěžují na to, že jim tato ochrana proti početí narušuje spánek.

Pokud jde o hormonální antikoncepci, platí tu dvě poněkud protichůdné věci. Ačkoli tento typ léků umožňuje ženám pohodlně a bezpečně plánovat mateřství, řada uživatelek není příliš nadšena z možných nežádoucích vedlejších účinků, se kterými se v poslední době roztrhl pytel. Počítají se mezi ně i problémy se spánkem? Dobrá otázka.

Záhada, kterou se nedaří rozlousknout

„Údaje týkající se antikoncepce a spánku jsou různé,“ nepopírá americká gynekoložka a specialistka přes porodnictví Stephanie Hack (1). Ta se sama podivuje nad tím, že v tom dodnes není tak úplně jasno. Možné je tedy všechno. „Spánek ovlivňuje mnoho různých faktorů, jako je například zdravotní stav, duševní rozpoložení, používání moderních technologií, prostředí ložnice i stravovací návyky. Je velmi obtížné kontrolovat všechny tyto věci a určit, zda tu sehrává roli i pilulka proti početí,“ dodává jmenovaná odbornice. A smíšené pocity mají i další odborníci.

A zase ty hormony!

Pro příklad, autoři jistého průzkumu z roku 2020 poukazují na to, že uvedené tabletky úzce souvisejí s nespavostí (2). To však odporuje závěrům jiné studie publikované v magazínu International Journal of Gynecology & Obstetrics, která naznačuje, že hormonální antikoncepce efektivitu spánku výrazně zlepšuje (3). Buď jak buď, za vším hledejme hormony.

„Pohlavní hormony, zejména pak estrogen a progesteron, zasahují i do regulace spánkových vzorců. A to tím, že ovlivňují termostat vašeho těla. Jakékoli změny v jejich hladinách tedy mohou mít na spánek negativní dopad, protože kolísavá tělesná teplota zhoršuje nejen usínání, ale i spánek samotný,“ vysvětluje další americká gynekoložka Jasmine Pedroso, podle které to však může být zcela individuální. Jinými slovy – zatímco jedna žena kvůli antikoncepci nemůže spát, druhá si v tomhle nemá nač stěžovat.

Zdroje: (1) www.wellandgood.com/can-birth-control-cause-insomnia/, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsr.12983, (3) www.obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1016/j.ijgo.2012.08.020






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat