Zastavte ten orchestr při spánku

Byli jste někdy frustrovaní ze svého partnera, že vás celou noc obtěžoval hlasitým chrápáním? Nebo jste probudili vlastním chrápáním a přemýšleli jste, jak přestat?

Navzdory tomu, co si o sobě možná myslíte, každý občas chrápe. Je to přirozený jev kvůli uvolněnému stavu, do kterého se vaše hrdlo během spánku přesouvá. Může však narušit spánkové vzorce, způsobit nespavost a vést k podrážděnosti jak u chrápajících, tak u toho, kdo je kvůli chrápání vzhůru.

Je však důležité poznamenat, že chrápání může být také známkou spánkové apnoe, což je potenciálně život ohrožující stav.  

Co je to chrápání

Chrápání je způsobeno nedostatkem volně proudícího vzduchu nosem a hrdlem během spánku. Když k tomu dojde, okolní tkáně vibrují, což způsobuje nepříjemné chrápání.

K chrápání dochází také při uvolnění krčních svalů. Během spánku jazyk padá dozadu k hrdlu a stěny hrdla mohou vibrovat.

Všichni potřebujeme dobrý noční spánek, včetně nechrápajícího partnera. Pokud nemůžete spát kvůli chrápání, může to vést k vážným zdravotním problémům. Jestli hledáte možnosti, jak se otravného nočního společníka zbavit, máme pro vás tipy, jak přestat chrápat přirozeně.

Spaní na boku

Pokud váš problém s chrápáním není příliš velký, může to stačit. Největším problémem může být, jak vás udržet na boku. Při udržování polohy by mohlo být užitečné použít těhotenský polštář.

V konečném důsledku může tato poloha zabránit uvolněným svalům v krku blokovat dýchací cesty. Starý lék, který by se mohl hodit, je přilepit si tenisový míček na zadní stranu pyžama, abyste se nepřevalili na záda. Pokud máte lůžko s ovládáním sklonu, můžete lůžko nastavit do šikmé polohy hlavy nahoru, což může otevřít nosní dýchací cesty.

Mátový olej a zlatobýl

Pokud ke chrápání dochází z důvodu ucpaného nosu nebo hrudníku, čistý mátový olej může pomoci zmírnit potíže. Ukázalo se, že je to skvělý esenciální prostředek na úlevu od bolesti v krku a ucpání nosních cest, což může být způsob, jak zastavit chrápání kvůli problémům s překrvením.

Zlatobýl je další doplněk, který můžete použít ke zmírnění přetížení hrudníku a nosních cest a obvykle se vyskytuje ve formě prášku, tekutiny nebo kapslí. Můžete si dokonce dát šálek bylinkového čaje, který obsahuje mátu peprnou nebo zlatobýl. Jen se ujistěte, že si nedáte čaj s kofeinem, protože to může značně přerušit váš spánek.

Pískavice řecké seno

Trávení hraje velkou roli v našem spánku a může způsobit chrápání. Pískavice řecké seno je úžasná bylina, která dokáže léčit chrápání při zažívacích potížích, zejména způsobeném zažívacími potížemi – kyselinami v trávicím systému. 

Vitamin C

Rýma může ucpat dýchací cesty, což způsobí, že se ústa otevřou a uvula, masité rozšíření v zadní části měkkého patra, které visí nad hrdlem, vibruje a způsobuje nepříjemné celonoční chrápání. Vitamin C tomu může pomoci předejít, protože víme, že pomáhá podporovat zdravý imunitní systém. A zdravý imunitní systém dokáže vyčistit dutiny.

Eukalyptus a máta peprná

Eukalyptus už dlouho pomáhá při nachlazení hrudníku. Existuje několik způsobů, jak můžete aplikovat eukalyptový olej, abyste zajistili noční spánek bez chrápání. Vložením eukalyptových listů do parního inhalátoru a jejich dýcháním ústy nebo nosem vám může pomoci vyčistit si dutiny.

Můžete také zkusit použít parní misku tak, že položíte hlavu nad misku s čistou horkou vodou a přikryjete ji ručníkem, abyste mohli vdechovat páru. Do misky přidejte pět kapek eukalyptového a pět kapek mátového esenciálního oleje.

Pokud nejste příznivci páry, nosní konvička se správným roztokem solí a čisté vody dokáže zázraky, ale nedávejte do ní éterické oleje, protože by mohly popálit membrány nosu!

Zvažte pořízení zvlhčovače

Suchý vzduch může přispět k vašemu problému s chrápáním, protože suchý vzduch vysušuje hrdlo a nosní membrány a dochází tak k překrvení. To může omezit přirozený vzorec dýchání a způsobit vibrace tkání.

Zvlhčovač by mohl pomoci odstraněním suchého vzduchu a vytvořením většího pohodlí pro tělo, což nakonec umožní přirozenější dýchání. Do zvlhčovače můžete dokonce přidat esenciální oleje.

Omezte, nebo se vyvarujte alkoholu

Alkohol uvolňuje většinu lidí, a protože k chrápání dochází, když jsou hrdlo a jazyk uvolněné, alkohol může problém ještě zhoršit kvůli extrémnímu uvolněnému stavu, který může způsobit. To by ve skutečnosti mohlo vaše chrápání zhoršit.

Vyhněte se mléčným výrobkům a velkým jídlům pozdě večer

Pití mléka nebo jiných mléčných výrobků může chrápání mnohem zhoršit, protože zanechává vrstvu hlenu v ústech a krku. Tento hlen přispívá k zablokování dýchacích cest.

Snažte se také vyhnout konzumaci velkého jídla těsně před spaním. Když je váš žaludek plný, může tlačit na bránici a ovlivnit vaše rytmické dýchání.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6947688/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat