Použití lubrikantů v případě, že trpíte na infekce močových cest

Křeče v podbřišku, časté nucení k močení či zkalená, páchnoucí a tmavá moč. Už zase vás trápí infekce močových cest? Při milování potřebujete lubrikant, hodně lubrikantu!

Infekce močových cest není pohlavně přenosná, ale hodně nepříjemná. Mezi sexuálně aktivními lidmi, zejména majitelkami vulvy, existuje „zlaté“ pravidlo, jak jí zabránit. Po sexu vždy vstaňte a jděte se vyčurat, bez ohledu na to, jak moc padáte únavou (1).

Po všech těch pohybech a strkání se mohou bakterie (ať už vaše nebo vašeho partnera) v blízkosti řitního otvoru a poševních otvorů provrtat močovou trubicí a způsobit zkázu. Močení bakterie může vyplavit (1). Ale je tu další pravidlo, které je třeba dodržovat – používejte hodně lubrikantu, zvláště pokud jste náchylní k bolestivým a pálivým infekcím.

Silikon, nebo voda?

Když je vagína během pohlavního styku suchá, necítí se dobře, spíš bývá traumatizovaná a náchylná k riziku toho, že se bakterie dostanou do močové trubice. Pokud jde o výběr typu lubrikantu, měli byste se rozhodnout pro ty na silikonové nebo vodní bázi. Maziva na silikonové bázi mají obecně delší životnost a nepoškozují normální vaginální bakterie. Vzhledem k tomu, že pH lubrikantů na vodní bázi je podobné vaginálnímu pH, také jsou skvělou možností, nicméně počítejte s tím, že oproti svým silikonovým kolegům dříve zasychají. Sledujte i použité ingredience (2).

Sledujte etikety, hodně napovědí

Některé lubrikanty obsahují složky, které narušují nebo poškozují přirozenou vaginální flóru či optimální pH, což opět může zvýšit riziko infekce. Jde o různé příchutě a lepek, glycerin, glykol a parabeny. Kromě toho se vyhněte lubrikantům, jež se označují jako hřejivé, protože ty pochvu ve skutečnosti vysušují (3).

Používáte-li erotické pomůcky, vždy se ujistěte, které lubrikanty jsou s nimi kompatibilní. Kupříkladu většina silikonových hraček silikonové gely nesnáší. Naleptávají jejich povrch a strukturu, což je u dild a vibrátorů, které přijdou na stovky nebo tisíce korun, pochopitelně nežádoucí. Zároveň každý den pijte dostatečné množství tekutin a noste kvalitní bavlněné spodní prádlo. Přenosu bakterií zamezí i otírání intimních partií odpředu dozadu. Předcházet urologickým obtížím lze také sprchováním, nedoporučuje se dlouhé koupaní ve vaně (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2324148/, (2) www.link.springer.com/article/10.1007/s00120-005-0803-y, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8942543/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat