Jak na nepříjemný zánět močových cest

Zánět močového měchýře je nepříjemnou záležitostí a dokáže pořádně potrápit. A rád se vrací. Jak se projevuje, jak ji léčit a jak lze tomuto nepříjemnému onemocnění předejít?

Nejčastějším onemocněním močových cest, které slouží k vylučování a shromažďování odpadních látek z těla, je zánět močového měchýře. Nutno dodat, že alespoň jednou v životě cystitidou onemocní každá druhá žena. Tahle zdravotní patálie se projevuje řezavou bolestí při močení, zvýšenou teplotou, pálením v oblasti močové trubice a někdy také zimnicí. Zrovna se s něčím takovým potýkáte? Léčbu zahajte prostřednictvím jídelníčku!

Nejprve je třeba omezit příjem sacharidů, protože cukry vytvářejí pro bakterie živnou půdu. Doporučuje se užívat přípravky s extraktem z brusinek, které obsahují velké množství antioxidantů. Vhodné je i zvýšit konzumaci vitaminu C, jenž snižuje kyselost moči, tudíž zpomaluje růst bakterií. Vyplavování nezvaných návštěvníků podpoříte dostatečným proplachováním močového traktu. K pití se více hodí obyčejná voda, vyhýbejte se však kávě, alkoholu nebo perlivým limonádám, a to z jednoho prostého důvodu. Močopudné prostředky sice vyplavují bakterie, ale infekci neléčí. A co dalšího vám může pomoci?

Zázračné byliny

Nejvíce se vyhlášeným brusinkám, které se obecně při zánětu močových cest užívají, blíží medvědice lékařská. Při potížích s ledvinami a močovými cestami je vhodná ve formě čaje. Další bylina s příznivými účinky na močové ústrojí je zlatobýl obecný, jenž usnadňuje látkovou výměnu v organismu. Ovšem také pampeliška se řadí mezi močopudné. (K přípravě pampeliškového čaje můžete použít kořen nebo nať. Chutná sice hořce, ale svými léčivými účinky tuto nevalnou chuť vynahrazuje.)

Podobně to platí i pro řebříček obecný, který také nepatří k nejchutnějším, je ale silně detoxikační. Primárně se osvědčuje při léčbě gynekologických problémů, stejně dobře se však dá použít právě u zánětu močových cest.

Již včera bylo pozdě?

U uvedeného zdravotního problému je nejdůležitější zahájit co nejdříve vhodnou léčbu, jejíž zanedbávání může vést k řadě závažnějších problémů, jako je třeba poškození ledvin nebo problémy s otěhotněním. Pokud urologické problémy během dvou dnů nepoleví, je vhodné vyhledat lékaře. Rizikovou skupinou jsou přitom senioři a diabetici, cukr v moči totiž tvoří prostředí, které bakteriím vyhovuje, mohou se tak snáze množit.

Prevence

Při prevenci je důležité dodržovat správnou hygienu po vykonání potřeby. Noste vhodné spodní prádlo, lepší je bavlněné a ne příliš těsné. Pijte dostatek tekutin, také je nutné dodržovat hygienu i při pohlavním styku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat