Život s roztroušenou sklerózou

Roztroušená skleróza, které se lidově říká „ereska“, je nejčastější invalidizující neurologické onemocnění mladých dospělých, jež o svých prvních symptomech obvykle dává vědět mezi 20 až 40 lety. Vyléčit se nedá, ale zpomalit či zastavit ano. Jak?

U roztroušené sklerózy buňky imunitního systému, které normálně chrání před viry a bakteriemi, omylem napadají myelin v centrálním nervovém systému (myelin je látka, jež tvoří ochrannou pochvu pokrývající nervová vlákna – axony).

Roztroušená skleróza (dále jen RS) je chronického charakteru a vede ke zhoršení elektrických signálů, které řídí pohyb, řeč a další funkce. Tento stav se pojí s mnoha příznaky, včetně náhlé necitlivosti, slabosti, ztráty rovnováhy a kognitivních funkcí a může se v průběhu let vyvíjet. Jak roztroušenou sklerózu zvládnout?

Doplňujte potřebné vitaminy

Udává se, že k rozvoji symptomů přispívají nízké hladiny vitaminu B12 a vitaminu D3. Je tedy třeba podpořit jejich suplementaci. B12 hledejte ve vejcích, mléce, droždí, sýrech, jogurtu, hovězím a kuřecím mase, ale i v rybách. Zdrojem vitaminu D3 je olej z rybích jater či vaječný žloutek. Nezapomeňte do svého každodenního jídelníčku přidat spoustu ovoce a zeleniny.

Pravidelně cvičte

Pravidelné cvičení hraje důležitou roli při udržování fyzické i duševní pohody, protože posiluje svaly a podporuje pohyblivost těla. Kromě toho zajišťuje kardiovaskulární kondici a lepší kontrolu močového měchýře a střev. Lehké aerobní cvičení, tai-či nebo pohyb ve vodě také zmírňuje slabost svalů, která se u RS běžně vyskytuje.

Zkontrolujte svůj spací vzor

Roztroušená skleróza způsobuje širokou škálu problémů se spánkem, a to kvůli křečím, častému močení, nespavosti a syndromu neklidných nohou. Zdravý spánek je nanejvýš důležitý, protože během něj dochází k omlazení buněk v mozku. Proto je třeba věnovat pozornost spánkové hygieně tím, že se v noci vyhnete stimulačním nápojům, od večera omezíte obsah vody, dáte si pouze lehkou večeři a zkrátíte čas strávený u obrazovky. Pokud tato opatření nestačí, je třeba vyhledat lékařskou pomoc.

Vždy mějte po ruce vhodné oblečení

Lidé trpící roztroušenou sklerózou jsou citlivější na výkyvy teplot, oproti jiným hůře snášejí horko a chlad. Z tohoto důvodu nepodceňujte výběr oblečení, vždy u sebe noste něco, co vás v případě potřeby zahřeje. V létě preferujte prodyšné materiály vhodné i pro citlivější pokožku. Svědčit vám bude len, bavlna, hedvábí, bambus nebo viskóza.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499849/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat