Způsoby ulevující od spálení sluncem

Práce na zahradě, koupání v rybnících, horská túra i delší procházka. Ten, kdo se venku před sluncem neschová, může počítat s kůží citlivou na dotek a spáleninami. Že už se stalo? Použijte tyhle dary přírody, uleví vám!

Omezené množství času na slunci podporuje tvorbu vitaminu D a reguluje cirkadiánní rytmus. Naopak přílišné vystavování se slunečním ultrafialovým paprskům poškozuje pokožku a způsobuje bolestivé spálení. Příznaky spálení se přitom mohou objevit až 24 hodin poté, co jste byli na slunci.

Abyste se vyvarovali nejdrsnějším a nejintenzivnějším slunečním paprskům, vyhněte se přímé expozici mezi desátou hodinou dopolední a čtvrtou hodinou odpolední. Když jste na slunci, zakryjte si pokožku lehkým, prodyšným oblečením a noste klobouk. Zvažte použití slunečníku a pravidelně aplikujte opalovací krém. Pokud už se stane, že se pleť spálí, použijte tyhle vychytávky.

Jablečný ocet

Jablečný ocet zklidňuje popáleniny a urychluje hojení. Kyselina octová v něm přítomná zmírňuje svědění. Přidejte jeden až dva šálky do litru vlažné vody a tuto směs použijte jako obklad – aplikujte několikrát denně. Chcete-li zotavení ještě víc podpořit, vylouhujte ocet s jednou z uklidňujících rostlinek uvedených níže.

Byliny

Zklidněte spáleniny od sluníčka bylinkami, které chladí, uklidňují, mají vysoký obsah tříslovin a podporují hojení ran. Zvažte jitrocel, kostival, měsíček, třezalku, heřmánek a levanduli. Bylinky používejte jako obklady, spreje či masti.

Aloe vera

Gel této rostliny zklidňuje, hydratuje a hojí spálenou pokožku. Sklízejte si svůj vlastní gel, případně vyhledávejte takový, který neobsahuje žádné přísady. Několikrát denně jím pleť potírejte a gel nechte uschnout na vzduchu.

Éterické oleje

Esenciální olej z máty peprné je chladivý a analgetický, takže je skvělou volbou pro bolestivou a spálenou pokožku. Levandulový esenciální olej zase podporuje zdravou zánětlivou reakci a mikrobiální rovnováhu a může urychlit hojení. Zvažte i další oleje, jako je geránium nebo heřmánek. Před aplikací esence ji nařeďte nosným olejem, kupříkladu kokosovým či olivovým. Také zvažte použití gelu aloe pro vytvoření spreje – připravte si 20 až 40 kapek esenciálního oleje, jednu polévkovou lžíci aloe vera a 150 mililitrů vody. Vše promíchejte v lahvičce s rozprašovačem.

Zklidňující koupel

Zarudnutí a pálení dokážou zmírnit koupele s běžnými domácími přísadami. Dejte jeden až dva šálky jemně mletých ovesných vloček do staré ponožky, zavažte ji a namočte se s ní do vlažné vody na 15 až 30 minut. Jedlá soda je další možností. Nasypte jeden až dva šálky jedlé sody do vlažné lázně. Chcete-li podpořit hojení zevnitř, jezte hodně potravin s vysokým obsahem vitaminu C a dodržujte pitný režim, abyste doplnili ztracenou vlhkost a podpořili regeneraci.

Zdroje: www.link.springer.com/article/10.2165/00128071-200405010-00006






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat