Ženy by se měly se stresem vyrovnávat jinak, než muži

Pokud jste si ještě nezarezervovali dovolenou, na nic nečekejte. Protože pokud jde o snížení naší hladiny stresu, není nic lepšího než pauza, daleko od každodenního života, stresu a práce. Zejména ženy často doma těžce relaxují, a proto je o to důležitější, aby za stresem doslova zabouchly dveře.

Přestávky jsou pro naše duševní zdraví zvláště nezbytné. I když máme často pocit, že jsme nejvíce produktivní ve stresových situacích, toto intenzivní soustředění je bohužel krátkodobé. Když je naše tělo v neustálém režimu „boj nebo útěk“, může to z dlouhodobého hlediska dokonce poškodit náš mozek. Může se stát, že se mozkové buňky časem poškodí, což následně zvyšuje riziko neurodegenerativních onemocnění, jako je demence. Právě proto je důležité dopřát tělu pravidelné přestávky, ve kterých sníží stres a s ním spojený stresový hormon kortizol (1).

Dovolená je samozřejmě dobrá pro všechny, ale ženy reagují na stres jinak než muži. Stres u žen se často projevuje častěji v amygdale, části mozku zodpovědné za emoční reakce. Díky tomu jsou náchylnější ke zvýšeným hladinám kortizolu a možná také náchylnější k problémům s myšlením a pamětí, pokud jsou neustále vystaveni vysoké úrovni stresu (2). Proto je zvláště důležité, aby ženy pravidelně odpočívaly a omezovaly stres. Často je to myšlenka, že se cítíme ve stresu, co vytváří ještě větší stres, který následně jen zvyšuje naši hladinu stresu a stáčí se do nebezpečné spirály, pokud si pravidelně nedáváme volno.

Delší přestávky pomáhají lépe

I když víkendový výlet zní po náročném týdnu skvěle, není to opravdu relax. I když to může posílit naši kreativitu, stále to nepomůže, abychom si pořádně odpočinuli. Aby bylo možné trvale snížit hladinu stresu, měly by tyto přestávky trvat alespoň tři dny, protože tak dlouho může trvat snížení hladiny kortizolu (3).

Čas vypnout

Kolikrát jste před dovolenou zapnuli zprávu o nepřítomnosti v kanceláři a poté stejně kontrolovali e-maily? Pravděpodobně často. Vědomé vypnutí upozornění a zanechání notebooku doma je zásadní pro opravdovou pauzu od práce. Protože jinak si tu práci a s ní spojený stres prostě bereme jinam. Takže až pojedete příště na dovolenou, nechejte prostě vypnutý pracovní mobil (3).

Nemáte čas?

I když teď nemáte absolutně žádný čas na dovolenou, není to omluva, abyste si nedali pauzu. Zejména když si nemůžete dovolit nepřítomnost na delší dobu, jsou malé přestávky o to důležitější. Udělejte si v poledne 20 minut pro sebe, ať už na procházku nebo relaxační kávu v kavárně naproti. Těchto pár minut od kanceláře je již cenným útočištěm klidu. A pokud jste měli obzvlášť náročný den, možná je čas na rychlou meditaci. Pouhých 15 minut meditace je pro naše duševní zdraví téměř stejně dobrých jako den volna – pokud se necítíte ve stresu z myšlenky, že byste do svého dne zařadili 15minutovou meditaci, může to být skvělá příležitost k rychlému odpočinku (3).

Dovolená není jen zábava, je důležitá pro naše zdraví . Proto byste se neměli řídit svým smyslem pro povinnost a neustále pracovat, ale dělat si přestávky, které vaše tělo potřebuje. Z dlouhodobého hlediska jste nejen odolnější, ale také šťastnější – oboustranně výhodná situace.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538239/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8406934/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513300/, názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat