Pít alkohol na slunci se nevyplácí

Příjemné počasí k venkovnímu posezení přímo vybízí. Chcete se navíc zchladit studeným pivem? Pozor na to. Alkohol se sluncem nejde moc dohromady. Nehrozí vám „jenom“ dehydratace!

Venku je zase krásně a slunce svítí ostošest. Mažeme se tedy opalovacím krémem, protože se nechceme zbytečně vystavovat riziku spálenin i obávané rakoviny kůže. Ano, v tomhle jsme skutečně důslední. Pokud jde ale o odborné doporučení týkající se toho, že bychom na slunci neměli pít alkohol, tváříme se, že nějak neslyšíme. Dát si jedno točené nebo vinný střik na letní zahrádce restaurace, to se teď přece přímo nabízí! Tak co by se jen mohlo stát? No, pár věcí by tu bylo.

Větší dehydratace, větší problémy

Není žádným tajemstvím, že alkohol působí jako odvodňující diuretikum. Navíc je to vazodilatátor, což znamená, že může ovlivnit i tělesnou teplotu. Když si k tomu připočítáte nadměrné pocení vlivem typického letního horka, výsledkem této rovnice je sucho takzvaně „na druhou“. Jinými slovy – metla lidstva v kombinaci se sluncem nejenže urychluje alkoholní omámení smyslů, zvyšuje také dehydrataci, jejíž příznaky zahrnují i extrémní žízeň, závratě, bolest hlavy a únavu. Co naplat – ne každý pitný režim je k užitku, že? Co dalšího hrozí?

Citlivější pokožka, kterou nečeká nic dobrého

Dobře, možná jste se před odchodem z domu tím opalovacím krémem vážně namazali. Jednou to ale nestačí. A pokud si venku dáte nějaký ten drink, celý proces je nutné opakovat o to častěji. Objevují se totiž názory, že po požití alkoholu bývá pokožka zranitelnější a na slunce citlivější, proto roste i riziko jejího poškození. Předpokládá se, že je to proto, že nápoje určené pro dospělé značně snižují hladinu karotenoidů v organismu. A protože alkohol podporuje rakovinu sám o sobě, ve vzduchu visí nebezpečná hrozba rozvoje zhoubných melanomů. Budete lepší občerstvit se vodou, co říkáte? Čistě pro jistotu a hlavně své zdraví!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8815307/ - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat