Příčiny a léčba krvácení dásní

Vytéká vám krev z dásní, navíc už delší dobu? Nepřehlížejte to, ale řešte. Jak a čím? Pomohou studené obklady i peroxid vodíku!

Existuje mnoho příčin krvácení dásní, včetně čištění zubů tvrdým kartáčkem. Krvácející dásně často bývají zanícené nebo podrážděné, což může vést k různým dalším problémům. Zde jsou některé způsoby, jak ho zarazit.

Dodržujte správnou ústní hygienu

Udržování dobré dentální hygieny zahrnuje čištění zubů dvakrát denně měkkým zubním kartáčkem a používání zubní nitě. Je také důležité nečistit chrup příliš silně a zajistit čištění jazyka.

Vypláchněte ústa peroxidem vodíku

Peroxid vodíku funguje jako dezinfekční prostředek. Ukázalo se také, že může odstranit plak, podporovat zdraví dásní a zastavit krvácení. Po čištění zubů si ústa vypláchněte peroxidem vodíku, ale roztok nepolykejte.

Přestaňte kouřit

Kromě zvýšení rizika rakoviny plic, srdečních chorob a mrtvice je kouření spojeno právě s onemocněním dásní. Ve skutečnosti patří k hlavním příčinám závažných onemocnění, neboť ohrožuje funkce imunitního systému těla, kvůli čemuž organismus nemůže bojovat proti bakteriím plaku.

Zvyšte příjem vitaminu C

Nedostatek vitaminu C ve stravě krvácení dásní ještě víc zhoršuje, neboť opět, stejně jako v případě kouření, oslabuje imunitu. Mezi potraviny bohaté na „céčko“ citrusové plody, sladké brambory, červené papriky či třeba mrkve. Zároveň je důležité zvýšit příjem vitaminu K, který hraje důležitou roli v prevenci krevních sraženin a nadměrného krvácení. Vitamin K hledejte v kapustě, květáku, brokolici, špenátu, zelí, luštěninách, pistáciích, játrech a rostlinných olejích.

Přiložte studený obklad

Ledový obklad aplikovaný na linii dásní může snížit otok a omezit průtok krve tak, aby se krvácení zastavilo. Několikrát denně si na dásně přiložte studený hadřík a nechte 15-20 minut působit. Pokud symptomy neustoupí, ihned kontaktujte svého zubního lékaře. Ten, v závislosti na závažnosti krvácení dásní a infekci, pravděpodobně doporučí antibakteriální ústní vody a antibiotika, jež udržují bakterie a šíření plaku pod kontrolou.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9103544






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat