Klasické lékařské manžety na měření krevního tlaku udávají nepřesné hodnoty

Manžety na měření krevního tlaku se používají celá desetiletí a vždycky se jim věřilo. Ale asi by nemělo! Problémem je prý jejich univerzální velikost, která lidem se širokým rozsahem obvodu střední části paže ani trochu nesedí. Výsledkem jsou neodpovídající hodnoty a tím i nevhodně zvolené léčebné postupy.

Měření krevního tlaku je obvyklou součástí odborného vyšetření, které jsme zažili už nesčetněkrát. Používá se k němu speciální manžeta, a protože ji má v rukou ošetřující lékař nebo zdravotní sestra, nikdo by si o přesnosti takového měření asi netroufal pochybovat. Koneckonců, vždyť se tato pomůcka využívá desítky let a v převážné většině ordinací. Je to ale dobře?

Problém, o kterém se nevědělo

Nová studie, kterou před pár dny zveřejnil respektovaný vědecký časopis JAMA Internal Medicine (1), odhalila, že tyto standardní manžety udávají podivně nepřesné hodnoty, na jejichž základě mohou lékaři zvolit nevhodnou léčbu. To může být třeba v případě arteriální hypertenze, která je jednou z hlavních příčin předčasného úmrtí po celém světě, velkým problémem a vlastně i život ohrožující hrozbou. Co je tady za problém? Možná se budete divit, ale vůbec nejde o to, že by tyto pomůcky měly nějakou vážnější poruchu či snad „únavu materiálu“, pomyslným kamenem úrazu je „jen“ jejich velikost. Běžně se totiž používá ta univerzální střední, která však pacientům nesedí tak, jak by měla.

Větší paže potřebuje větší manžetu

Američtí experti působící na univerzitě Johns Hopkins University School of Medicine analyzovali naměřené hodnoty krevního tlaku u 195 dospělých se širokým rozsahem obvodu střední části paže, a to pomocí pro ně ideálně veliké i standardně univerzální a klasicky poskytované manžety. „Byli jsme sami šokováni tím, jak obrovský je v tom rozdíl,“ připouští i hlavní autorka studie, kterou je lékařka a vědecká výzkumnice Tammy Brady (2). Tradiční přístup se tedy rozhodně nemusí jevit jako ten nejlepší, neboť může vést k nesprávným diagnózám zdravotních stavů. Mimochodem, tuto neodpovídající univerzální velikost má i většina domácích monitorů krevního tlaku, upozorňují odborníci.

Zdroje: (1) www. jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2807853?guestAccessKey=7ec0064f-3fd4-46f0-8a9f-efd1c5a66ae8&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=080723, (2) www.nypost.com/2023/08/07/why-blood-pressure-cuffs-can-be-wildly-inaccurate-new-study/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat