Používání mobilního telefonu zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku

Určitě ve svém okolí máte pár lidí, kterým denně voláte. Je sice hezké, že udržujete pracovní i soukromé vztahy, ale vědci odhalili, že jedinci, kteří přes mobil mluví půl hodiny nebo více týdně, mají vyšší pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku.

Mobilní telefon je neskutečný vynález, jež umožňuje propojení s okolním světem. Odborníci však v jeho souvislosti hovoří hlavně o škodlivém elektromagnetickém záření, které vydává. Nyní se také ukázalo, že má vliv na krevní tlak.

Kdo všechno je v ohrožení?

Výzkumníci, jejichž zjištění uveřejnil odborný časopis European Heart Journal — Digital Health (1), zjistili, že telefonování po dobu půl hodiny nebo více týdně je spojeno s 12procentním zvýšeným rizikem hypertenze (lékařský termín pro vysoký krevní tlak). Používání mobilního telefonu déle jako hodinu denně už riziko zvyšuje na celých 25 % – v porovnání s těmi lidmi, kteří mluví jen zřídka.

„Zdá se, že počet minut, po které lidé mluví na svém mobilním telefonu, je pro zdraví srdce důležitý,“ říká autor studie Xianhui Qin, profesor z čínské Southern Medical University s tím, že dlouhodobé používání mobilních telefonů nemusí ovlivnit riziko hypertenze pouze za předpokladu, že lidé nemluví déle než 30 minut týdně. V ohrožení jsou tak obchodníci, operátoři i třeba maminky na mateřské dovolené.

Jak to funguje?

Je možné, že poloha paže během používání telefonu v kombinaci s tím, jak ruka drží telefon, může zvýšit aktivitu sympatiku (část vašeho nervového systému, která aktivuje srdeční frekvenci a průtok krve). To zase vyvolává změny v těle, které by mohly zvýšit hladinu krevního tlaku.

Hypertenze jako taková je pak hlavním rizikovým faktorem srdečního infarktu a mozkové mrtvice a celosvětově hlavní příčinou předčasných úmrtí. Definuje se jako systolický krevní tlak vyšší než 130 milimetrů rtuťového sloupce (mmHg) nebo diastolický krevní tlak vyšší než 80 mmHg (3).

Celosvětový problém, který nabírá na intenzitě

Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že hypertenzí trpí 1,28 miliardy dospělých ve věku 30–79 let, většina (dvě třetiny) žije v zemích s nízkými a středními příjmy (2). Méně než polovina dospělých (42 %) s hypertenzí je diagnostikována a léčena.

Zdroje: (1) www.academic.oup.com/ehjdh/advance-article/doi/10.1093/ehjdh/ztad024/7131479?login=false, (2) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539859/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat