Nedocenění muži mají vysoké riziko srdečních chorob

Cítí se váš partner v práci nedoceněný? Není den, kdy se domů nevrátí s nervy nadranc? Doporučte mu změnu zaměstnání, to stávající ho totiž může zabít!

Kardiovaskulární onemocnění jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí, přičemž si každý rok vyžádají odhadem 17,9 milionu životů (1). Co k jejich rozvoji může hodně přispět? No ano, klasicky to bývá sedavý způsob života, špatný jídelníček, kouření, konzumace alkoholu i genetika, ale rizikovým faktorem bývá i stresující zaměstnání a pocit profesního nedocenění. A to hlavně u pohlaví, které se vždy prezentuje jako to silnější!

Jen dřu a nic z toho!

Arogantní šéf, líní kolegové, co ke všemu donáší a kradou jídlo z lednice, k tomu zdlouhavé dojíždění a časté přesčasy. Tohle samozřejmě není prostředí, o kterém bychom jako zaměstnanci po večerech snili. Realita je ale taková, že složenky se neptají, takže musíme zatnout zuby a ledacos překousnout. Zejména u pánů si ovšem takové sebezapření vybírá dost krutou daň. Neustále nervózní mužští zaměstnanci, kteří mají pocit, že je nadřízení málo doceňují, mívají podle jistého výzkumu (2) dvakrát větší pravděpodobnost, že se u nich rozvine potenciálně smrtelná srdeční choroba. Žerty tedy stranou!

Nerovnováha, která zabíjí

Ambiciózní tým kanadských vědců strávil téměř dvě desetiletí studiem stresu a toho, co je známé jako „nerovnováha mezi úsilím a odměnou“. Tu experti vysvětlují konkrétně tak, že lidé investují do své práce velké úsilí a energii, ovšem odměny, které na oplátku dostávají – jako odpovídající plat, uznání nebo samotnou jistotu zaměstnání – vnímají jako nedostatečné či dokonce směšné. Jedinci, kteří se s tímto problémem potýkají, jsou dle závěrů oné studie ke kardiovaskulárním onemocněním výrazně náchylnější. Zhoubné účinky zmíněné nerovnováhy se dokonce přirovnávají k obezitě vyššího stupně – i ta zdraví srdce doslova devastuje.

Zdroje: (1) www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases, (2) www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCOUTCOMES.122.009700






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat