Plastové lahve na vodu představují velké zdravotní riziko

Plastové lahve na vodu jsou všude – na čerpacích stanicích, v supermarketech i obchodech se smíšeným zbožím. Bývají základem cestování, pikniků, cvičení a tun dalších každodenních aktivit, představují však velké zdravotní riziko. Jak a v čem jejich používání škodí?

I když je zakoupení jednorázové plastové láhve na první pohled výhodné, platí za něj životní prostředí, vaše zdraví i peněženka. Většina z nás ví, že tyto láhve nejsou nejekologičtějšími výrobky. Plasty mohou do pitné vody dodávat bisfenol A a ftaláty — dva známé endokrinní disruptory (1).

Nejen ftaláty škodí

Postupem času mohou tyto disruptory ovlivnit reprodukční systém člověka či změnit funkci jeho štítné žlázy. Expozice ftalátů je také spojena s nepříznivými vývojovými účinky, pokud jde o zvýšenou prenatální úmrtnost, snížený růst a nedostatečnou porodní hmotnost dětí (2). Bohužel, ftaláty lze nalézt ve většině produktů, které mají při výrobě, balení nebo dodávce kontakt právě s plasty.

Hlavně nemýt horkou vodou!

Navíc studie z roku 2022 (3), kterou uveřejnil magazín Journal of Hazardous Materials, potvrdila, že voda uložená v opakovaně použitelných plastových láhvích obsahuje několik stovek chemických látek, z nichž mnohé jsou pro lidské zdraví nebezpečné. A mytí plastových láhví, zvlášť horkou vodou, podle vědců zdravotní rizika ještě zvyšuje! Čím vyšší je teplo, které se na ně používá, například v myčce nádobí, tím je pravděpodobnější, že se uvnitř uvolní nežádoucí chemikálie.

V oceánech plasty ohrožují zvířata

Na skládkách plastové láhve uvolňují částice do půdy, a nakonec se dostávají do potravinového řetězce prostřednictvím životního cyklu rostlin. Spousta láhví také končí ve vodních cestách. Podle odhadů se každý rok objeví nejméně 14 milionů tun plastů v oceánech, v nichž ohrožují mořská zvířata. A protože rozklad tohoto odpadu trvá přibližně 450 let, není divu, že to mnozí odborníci označují za ekologickou krizi.

Kromě skutečnosti, že láhve na vodu znečišťují planetu, potřebují především hodně zdrojů, aby se dostaly ke konečnému zákazníkovi. Vyrábějí se z ropného produktu zvaného polyethylen tereftalát, přičemž tato látka vyžaduje vytvoření velkého množství fosilních paliv. Investice do opakovaně použitelné láhve ze skla je tak malým, ale silným krokem k udržitelnějšímu životnímu stylu.

Zdroje: (1) www./kids.frontiersin.org/articles/10.3389/frym.2021.608273, (2) www.mdpi.com/2227-9032/9/5/603, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304389422001194?via%3Dihub







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat