Nekonzistentní spánkové vzorce zvyšují biologický věk

Přes týden musíte kvůli práci brzy vstávat, takže si o víkendu rádi přispíte? Je to sice pochopitelné, ale obecně vám to ani trochu neprospěje. Přesně kvůli tomu totiž biologicky stárnete mnohem rychleji!

Není věk jako věk. Zatímco ten fyzický dobře známe, v případě toho biologického je to poněkud složitější. Nedojdeme k němu pomocí údajů v rodném listu a nepomůže ani počet sfouknutých svíček na posledním narozeninovém dortu. Vypočítává se totiž na základě několika testů, které mapují mimo jiné i stravovací návyky, krevní vzorky, úroveň cholesterolu, míru fyzické aktivity, schopnost regenerace organismu a kognitivní funkce. Právě biologický věk určuje, jak vypadáme, jak se cítíme, jak uvažujeme a jak dlouho budeme na tomto světě pobývat. Čím je mladší, tím pochopitelně lépe. A s tím úzce souvisí otázka týkající se spánku. Jaký je ten váš?

Žádné odchylky

Ať už si o neustále omílané důležitosti nočního odpočinku myslíte cokoli, pravdou zůstává, že spánek výrazně pomáhá zpomalit biologické stárnutí. Má to ale podmínku  – musí být kvalitní a jeho vzorce neměnné. Jistý zajímavý americký výzkum (1), který před pár dny zveřejnil odborný časopis Sleep Health, prokázal, že lidé s nekonzistentními spánkovými vzorci mají vyšší biologický věk, což ale rozhodně neplatí u jedinců s pravidelným spánkovým režimem. Jinými slovy – stále stejně dlouhý spánek ve stále stejných časech skutečně omlazuje, a to nejen navenek, ale i zevnitř. Také si o víkendu přispáváte? To je ale chyba!

Ranní ptáče k delšímu mládí doskáče

„Na základě našeho měření třemi různými algoritmy založenými na klinických markerech jsme zjistili, že víkendový doháněcí spánek a jeho celková časová nepravidelnost přímo souvisí s pokročilejším biologickým stárnutím,“ uvádí autoři studie v tiskové zprávě (2). Na jejím konci také poznamenávají, že každodenní odchylky spánku jsou upravitelným faktorem chování, a pokud je odbouráme, můžeme získat nový přístup k prodloužení délky zdravého života. Zdá se, že budík je v tomhle směru zaručeným elixírem biologického mládí!

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352721823001687, (2) www.nypost.com/2023/09/27/a-good-nights-sleep-can-actually-slow-aging-new-study/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat