Vysoký krevní tlak lze snížit i bez léků

Jak srazit vysoký krevní tlak? Prý zabírá meditace, jóga, spánek nebo poslech hudby. Pro náruživé osoby je tu také sex! I ten v tomhle směru svede divy.

S vysokým krevním tlakem, odborně označovaným jako arteriální hypertenze, bojuje přibližně 30 procent celosvětové populace (1). To miliony lidí staví do nebezpečné zdravotní pozice, neboť jsou vystaveni vyššímu riziku smrtelného srdečního infarktu a mrtvice. Mohlo by se zdát, že jedinou možností a východiskem je užívání léků, ale co když to tak není?

Relax jako zázračné léčivo?

Poznatky nejnovější britské studie publikované v magazínu Journal of Hypertension (1) vyzívají lékaře k tomu, aby se u svých pacientů s hypertenzí více zaměřili na spojení mysli a těla. Její autoři totiž došli k názoru, že tlak lze udržet pod kontrolou i něčím tak jednoduchým, jako je jóga, meditace či obyčejné relaxování. Právě to může mít mnoho podob a záleží na tom, co je pro daného člověka příjemné. Ať už je to četba knih, dýchací cvičení, poslech oblíbené hudby, kreslení nebo spánek, hlavním tajemstvím je psychické uvolnění a útlum stresu – o to tu jde především.

Půlhodina denně čistě jen pro sebe

„Je toho tolik, co pro sebe můžeme udělat. Všichni bychom měli udělat krok zpět, zastavit se a najít si v průběhu dne alespoň půl hodiny, která bude patřit jen odpočinku a duševní sebepéči,“ myslí si vědecký výzkumník a lékař Bryan Williams, což je jeden z hlavních autorů výše zmíněné studie (3). Ten sice připouští, že rada týkající se odpočinku může znít poněkud bláznivě, ale právě relaxování ke snížení účinků stresu na celý kardiovaskulární systém významně přispívá, proto ho v žádném případě nelze podceňovat. Že vás na nicnedělání příliš neužije a raději vyznáváte odpočinek aktivní? Zkuste sex. I ten má na krevní tlak blahodárný vliv, což potvrzuje zase jiný výzkum (3).

Zdroje: (1) www.cdc.gov/bloodpressure/facts.htm#:~:text=In 2021%2C hypertension was a,deaths in the United States.&text=Nearly half of adults have,are taking medication for hypertension, (2) www.journals.lww.com/jhypertension/fulltext/9900/lifestyle_management_of_hypertension_.315.aspx, (3) www.bbc.com/news/health-66807432?at_medium=RSS&at_campaign=KARANGA, (4) www.webmd.com/heart-disease/news/20100121/more-sex-could-mean-less-heart-risk






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:47
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat