Změna návyků prodlouží zkracující se život

Je těžké tomu uvěřit, ale návyky ovlivňují náš život. Jak bychom mohli malými změnami získat dlouhý život?

Mnoho lidí sní o tom, že budou žít co nejdéle. Abyste toho dosáhli, stojí za to se podrobně podívat na konkrétní zvyky. I malé změny životního stylu mohou mít velký dopad na délku života (1). 

Abyste si prodloužili život, je důležité být fyzicky aktivní, umět dobře zvládat stres, zdravě jíst, nepít nadměrně alkohol, dobře a pravidelně spát, nebýt závislý na lécích proti bolesti, udržovat pozitivní sociální vztahy a nekouřit (1).

Jaké jsou hlavní rizikové faktory? 

Právě nízká fyzická aktivita, závislost na lécích proti bolesti a kouření zvyšují riziko úmrtí – každý o 30 až 45 procent! Špatné zvládání stresu, vysoká konzumace alkoholu, nezdravá strava a špatná spánková hygiena však zvyšují riziko úmrtí přibližně o 20 procent. Nedostatek dobrých sociálních kontaktů je jen pět procent (1). 

Uklidňujícím a pozitivním zjištěním je fakt, že na změnu a zlepšení vlastního životního stylu není nikdy pozdě. To by také mohlo prodloužit očekávanou délku života ve vyšším věku. Čím dříve, tím lépe, ale i když uděláte jen malou změnu ve 40, 50 nebo 60, je to stále výhodné (1). 

Návyky, které by mohly zvýšit vaše riziko rakoviny

Alkohol, nízká fyzická aktivita, nezdravá strava, obezita, červené a zpracované maso, slazené nápoje, konzumace tabáku a UV záření zvyšují pravděpodobnost vzniku rakoviny, a zkracují tak průměrnou délku života. Přesto se tomu můžeme pokusit čelit jinými návyky. Protože ani váš postoj k životu by se neměl podceňovat (2). 

Další důležitý zvyk: správné nastavení mysli v životě! Právě náš postoj k životu a stárnutí nám umožňuje žít déle. Myšlení a fyzická zdatnost hrají stejně důležitou roli. Kdo má osobní cíle a plány, může žít až o 13 let déle (2). 

Výživa je základ a konec všeho

A se správnou stravou dokážeme hodně, pokud chceme žít déle. A i zde se změna stravovacích návyků ve stáří stále vyplatí, abyste si mohli o pár let prodloužit život (3).

Páku na dlouhověkost máme částečně ve vlastních rukou! Osud samozřejmě hraje také velkou roli, ale v zásadě můžeme získat hodně, pokud změníme některé návyky.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703222/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK54025/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071223/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat