Ke zvýšení dlouhověkosti by každá žena měla užívat tyhle živiny

Ženy čelí v průběhu života mnoha výzvám, a to od menstruace a těhotenství po kojení a menopauzu, což vede ke stresu. Chce to přijímat všechny základní živiny, které podporují dlouhověkost a vyšší kvalitu života. Co byste do své stravy měli zařadit i vy?

Výživoví poradci hlásají, že klíčových živin, jež by všechny ženy mít ve svém jídelníčku (bez ohledu na věk), je hned devět.

Folát

Tato živina pomáhá zlepšit zdraví srdce, nervové funkce, kožní a oční problémy, trávení, krevní oběh a tvorbu energie. Folát během těhotenství snižuje pravděpodobnost vrozených vad u dětí (1). Folát lze konzumovat ve formě zelené listové zeleniny, luštěnin, obohacených obilovin a citrusových plodů.

Vápník

Vápník je důležitý pro udržení pevných kostí a zubů. Ženy, zejména s přibývajícím věkem, jsou vystaveny zvýšenému riziku osteoporózy, což je stav charakterizovaný křehkými a slabými kostmi. Ke zdrojům vápníku pak patří mléčné výrobky a listová zelenina, jako je kapusta a špenát.

Vitamin D

Vitamin D je nezbytný pro vstřebávání vápníku, imunitní funkce a celkové zdraví (2), v ženském těle působí jako hormon. K jeho doplňování je vhodný pobyt na slunci a konzumace mléčných výrobků a tučných ryb.

Železo

Železo patří k dalším základním živinám, jež udržují zdraví krve, zároveň pomáhá předcházet anémii. Odborníci doporučují užívat železo s potravinami bohatými na vitamin C – pro rychlejší vstřebávání a lepší trávení. Potraviny bohaté na železo zahrnují libové červené maso, drůbež, ryby a fazole.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny bývají klíčové pro udržení dobrého zdraví srdce a snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění (3), hlavní příčiny úmrtí u žen. Omega-3 mastné kyseliny lze získat ze zdrojů, jako je ghí, avokádo, vlašské ořechy, chia semínka a olivový olej.

Protein

Protein buduje svalovou hmotu, podporuje imunologické funkce a opravu tkání (4). Ženy všech věkových kategorií jej vyžadují k udržení celkového zdraví. Mezi potraviny bohaté na bílkoviny patří libové maso, drůbež, ryby, vejce, mléčné výrobky, čočka a tofu.

Vitamin C

Vitamin C, běžně známý jako kyselina askorbová, patří k silným antioxidantům, stimuluje syntézu kolagenu, prospívá zdraví pokožky a urychluje hojení ran. Hledejte jej v citrusových plodech, jahodách, paprikách a brokolici.

Vláknina

Vláknina? Nutriční elektrárna udržující optimální tělesnou hmotnost. Vláknina dále napomáhá trávení a snižuje riziko chronických onemocnění (5), jako jsou srdeční choroby a cukrovka 2. typu. Kde ji hledat? Preferujte celá zrna, ovoce, zeleninu, luštěniny a ořechy.

Draslík

Draslík je elektrolyt regulující krevní tlak, jež také pečuje o zdravou funkci svalů a nervů. Dostatečná konzumace draslíku pomáhá snižovat riziko hypertenze a mrtvice (6). Draslík je k mání v banánech, pomerančích, bramborách, špenátu a fazolích. Pro optimální kontrolu krevního tlaku je nezbytné vyvážit příjem draslíku a sodíku.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218540/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7281985/, (3) www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.114.015176, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17403271/, (5) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6944853/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7429027/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat