Klíčem k dlouhověkosti je zřejmě častá nemocnost

Čím častěji je člověk nemocný, tím delšího věku se může dožít? Nějak takhle to prý funguje. Tak nespílejte nad tím, že ležíte doma s teplotou, ono se to ve finále hodně vyplatí!

Jen co jste se „vyhrabali“ z chřipky, začalo vás bolet v krku. Když se to konečně zlepšilo, přišel zase kašel, který se zakrátko vystřídal s rýmou. To je pořád něco! Už jste z toho, že si u vás bacily podávají dveře, doslova na prášky? Tak jistě, je to otrava. Ale budiž vám odměnou, že se kvůli časté nemocnosti dožijete minimálně stovky. Je to adekvátní kompenzace?

Všechno špatné je k něčemu dobré?

Ačkoli dnes stoletých lidí není příliš mnoho, i tak se počet osob, které se tohoto požehnaného věku dožijí, za posledních 20 let zdvojnásobil. Tedy alespoň podle nashromážděných údajů OSN (1). Taková nadějná čísla zaujala vědce, kteří se rozhodli zjistit, co je toho příčinou. Elixír dlouhověkosti nakonec skutečně našli – tam, kde by ho asi nikdo nehledal.

Záhada ukrytá v kapce krve

Odborníci z americké Bostonské univerzity analyzovali DNA sedmi stoletých jedinců, přičemž zkoumali i jejich mononukleární buňky periferní krve. Zjistili tak, že zúčastnění respondenti mají vysoce funkční imunitní systém, který úspěšně bojuje s nemocemi a rychle se z nich zotavuje (2). Ale jak to? Je to snad zásluha zdravé stravy? Anebo třeba tolik propagovaného otužování či užívání přírodních doplňků stravy? Samá voda. Vysvětlení celé záhady se tak trochu nese ve stylu „čím se zkazíš, tím se spravíš“!

Pořád marodím, proto mám tuhý kořínek!

Autoři této studie v tiskové zprávě uvádí, že se tak silné imunitní profily odvíjejí od dlouhé historie vystavování se infekcím. Jinými slovy – pozorované stoleté staříky a stařenky v životě často skolila choroba, což je obohatilo o jisté ochranné faktory a ve finále zvýšilo odolnost, díky čemuž dosáhli tak vysokého věku. Potvrdily to i změny v jejich myeloidních buňkách, které vědci u respondentů zaregistrovali. Vyplývá z toho tedy to, že čím častěji budete nemocní, tím vlastně lépe, protože každá zdravotní komplikace vám přidá nějaký ten rok života k dobru.

Zdroje: (1) www.population.un.org/wpp/Download/Standard/Population/, (2) www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(23)00079-8/fulltext







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat