První pomoc, když se dítě napilo parfému nebo vody po holení

Jen se otočíte, je to tady. Vaše batole ochutnalo parfém, kolínskou, nebo vodu po holení, kterou partner ve spěchu zapomněl uklidit. Máte si dělat starosti? Nepanikařte, ihned mu dejte napít!

Parfémy a kolínské vody jsou pro děti velmi atraktivní díky jejich vůni a ozdobným lahvím. Děti také napodobují návyky svých rodičů, takže si do ruky berou stejné věci jako tatínkové a maminky. Není nutné podotýkat, že většina vonných produktů obsahuje nějaký druh alkoholu, obvykle ethanol (nebo izopropylalkohol u levnějších produktů) – stejný typ alkoholu, jaký se vyskytuje v alkoholických nápojích. A to je právě ten důvod, proč se mnozí obávají, aby se jejich dítěti po usrknutí z flakonku nic nestalo. Jak velké je riziko?

Cílem je udržet hladinu cukru v krvi stabilní

Podíl alkoholu ve vonných výrobcích může být kdekoli od 20 do 95 %. Alkohol u dětí vyvolává letargii, ospalost a opilost, stejně jako u dospělých. Vůně produktů také může způsobit podráždění kůže. Větším rizikem je, že ethanol působí na hladinu cukru v krvi a přispívá k jeho nízké koncentraci. Mozek přitom potřebuje mít hladinu cukru stabilní, aby normálně fungoval.

Pokud tomu tak není, u dětí i dospělých dochází k nezřetelné řeči, projevům depresivního dýchání, ztrátě koordinace, omdlívání, nebo dokonce záchvatům. Dobrou zprávou je, že ti nejmenší většinou kvůli nepříjemné chuti přípravku ochutnají pouze velmi malé množství, kdy hladina alkoholu v krvi zůstane na setinách promile. Obvykle jim postačí preventivně podat slazený nápoj.

Parfém z kůže i očí dostaňte vodou

V případě, že dětem parfém či kolínská podráždily pokožku, omyjte ji mýdlem a vodou a odstraňte zbývající produkt. Pakliže podráždění přetrvává, lze použít volně prodejný lokální steroid, jako je 1 % hydrokortizon, protizánětlivá látka ze skupiny kortikosteroidních hormonů. Zasáhl-li vonný produkt oči, jemně je oplachujte vlažnou vodou. Při sebemenších pochybnostech o tom, že dítě není v pořádku, ihned kontaktujte lékaře. Zároveň okamžitě zajistěte, aby se k drahým flakonkům a lahvičkám již nikdy nedostalo.

Zdroje: www.poison.org/articles/perfume






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat