Změny prsou, se kterými je třeba po čtyřicítce počítat

Podprsenka vám začíná být nějaká malá? A ňadra jsou na dotek mnohem citlivější? Tohle se okolo čtyřicítky děje běžně. Pokud z toho chcete někoho obvinit, stížnost sepište na adresu hormonu estrogenu.

Čtvrtá životní dekáda je obdobím velkých tělesných změn, které se týkají i ňader. Příčinou je  perimenopauza a později i samotná menopauza. Co vás ve vlastním výstřihu může dost nemile překvapit?

Zvýšená citlivost, která není příjemná

Na zvýšenou citlivost ňader si po čtyřicátém roce života stěžuje převážná většina žen. V podstatě jde o první velkou prsní změnu, které si zkrátka nelze nevšimnout. Alespoň takhle situaci popisuje přední australský lékař a uznávaný onkologický specialista Sanjay Warrier, podle kterého k citlivosti dochází kvůli nárůstu hormonu estrogenu (1). Nošení kvalitní podpůrné podprsenky může přinést úlevu, s čímž souhlasí přibližně 85 procent příslušnic něžného pohlaví (2). Možná je čas vyrazit na nákupy… A to i z jiného důvodu.

Oteklá ňadra nejsou nic výjimečného

Pokud máte pocit, že je vám nošené spodní prádlo poněkud těsnější, pravděpodobně se nepletete. Není to ale tím, že by vám ňadra snad v pozdním věku začala růst a snažila se dohnat to, co dosud zameškala. Výše jmenovaný lékař poukazuje na skutečnost, že kratší a nepravidelné cykly, a to spolu s větší množstvím zmíněného estrogenu, mohou vést k otokům. Během perimenopauzy jsou ženy také náchylné k přibírání na váze, což na objemu hrudníku pochopitelně projeví.

Ztráta elasticity, s níž se nedá nic dělat

Ochabování bývá součástí přirozeného procesu stárnutí, a tudíž je nevyhnutelné. S každým rokem se snižuje produkce kolagenu, kůže přestává být elastická a šlachy i pružné pojivové tkáně přicházejí o sílu. Prsa už tedy nestojí „v pozoru“ jako kdysi, jsou povislejší, ale i s tím se dá něco dělat. Lékař Sanjay Warrier doporučuje cvičení a posilování prsních svalů, čímž lze tento stav alespoň trochu zmírnit.

Zdroj: (1) www.houseofwellness.com.au/health/tips/breast-changes-after-40, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388121000451







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat