Nejšpinavější části těla odhaleny

Myjte si ruce, je to základní požadavek hygieny. Ale co ten zbytek? Ve sprše je nutné čistit i pupík, tvrdí vědci. Podle nich je to jedna ze tří nejšpinavějších částí těla!

Naložíte se do vany, popadnete mycí houbu, nanesete sprchový gel a očistíte se hlavně na obličeji a v podpaží. Stačí to? Vědci mají jiný názor. Když byl Keith Crandall, americký profesor biostatistiky a bioinformatiky z Univerzity George Washingtona, dítětem, jeho babička ho nutila „drhnout se za ušima, mezi prsty a pod pupkem“. Tvrdila, že právě na těchto místech se hromadí nejvíc bakterií. Jakmile tento vědecký pracovník dospěl, rozhodl se se svým odborným týmem zjistit, jestli babička měla pravdu (1).

Předkové nelhali

Po analýze kolekce vzorků kožních výtěrů odebraných od 129 postgraduálních a vysokoškolských studentů vědci zjistili, že mikrobi z oblastí, které se obvykle pravidelně myjí, v tomto případě předloktí a lýtka, jsou rozmanitější, a proto jsou potenciálně součástí zdravějšího mikrobiomu než vzorky zpoza uší, mezi prsty a uvnitř pupku (1).

Ve studii publikované v časopise Frontiers in Microbiology (1) Crandall a jeho kolegové vysvětlují, že když se vlhké, mastné oblasti těla, jako jsou tyto, nemyjí dostatečně často, dává to určitým nežádoucím mikrobům příležitost posunout celý mikrobiom a způsobit kožní onemocnění, jako je ekzém nebo akné.

Na nejšpinavější části těla nezapomínejte

Všude, kde je na kůži záhyb, tedy například za ušima, se tělové oleje (také známé jako kožní maz) a kožní buňky, kterých se tělo přirozeně zbavuje, plus jakákoli povrchová nečistota, mohou zachytit a podráždit pokožku. Výsledkem tak může být i seboroická dermatitida, poměrně časté kožní onemocnění s nadměrnou produkcí kožního mazu (latinsky sebum), jež nahrává prasklinám v přirozené kožní bariéře a infekcím. Proto je ve sprše nebo ve vaně nutné čistit pokožku celého těla, a rozhodně na oblasti za ušima, mezi prsty a uvnitř pupku nezapomínat (1).

Jak postupovat u ekzému?

Umýváním se pleť zbavuje špíny, zápachu a alergenů, které se na ní během dne nahromadily, přičemž podle výše uvedených akademiků neexistuje žádná speciální metoda nebo produkt, jež byste si chtě nechtě museli kupovat: klíčem je nezapomínat na to. Pokud však máte citlivou pokožku nebo stavy, jako je ekzém, doporučuje se mycí prostředek určený pro konkrétní typ pleti (2).

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2023.1257276/full, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538209/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat