Když zůstane bříško i po porodu

Těhotenství je nádherné, ale také náročné na ženské tělo. Tělo dělá miminku prostor v břiše, což vyžaduje roztažení břišních svalů. Po porodu to může vést k diastasis recti, mezeře mezi přímými břišními svaly.

Během těhotenství se děloha, břišní svaly a kůže v oblasti břicha musí roztáhnout, aby uvolnily prostor pro rostoucí dítě. To vše zanechává stopy. Je tedy zcela normální, pokud vypouklé břicho nezmizí hned po porodu. Součástí jsou i strie a ochablé břicho.

Co je diastáza

U diastázy přímé břišní svaly rozcházejí ve švu pojivové tkáně uprostřed břicha. Tím se omezují podpůrné a nosné funkce svalů, což je během těhotenství normální, ale poté by se měla upravit.  Pokud k tomu nedojde, můžete pozorovat následující příznaky:

viditelný hrbol nebo mezera podél střední linie břicha – zvláště viditelné při předklonu nebo napnutí břišních svalů

bolesti zad, protože oslabené břišní svaly vedou k přetěžování zádových svalů

bolest při cvičení břišních svalů

nestabilita pánve

trávicí potíže, jako je nadýmání nebo zácpa

inkontinence při kašli, kýchání nebo smíchu, protože zvyšuje tlak na pánevní svaly

Udělejte si vlastní vyšetření

V závislosti na rozsahu diastázy je lépe nebo hůře vidět. Může být 2–10 cm široký a až 12–15 cm dlouhá. Zda máte diastázu, můžete zkontrolovat pomocí následujícího samovyšetření:

Lehněte si na záda. Mějte nohy na šířku boků a mírně pokrčte kolena. Chodidla jsou celá na zemi. Položte 2 prsty na střední linii břicha mezi hrudní kost a pupík. Konečky prstů směřují k stydké kosti. Při výdechu pomalu zvedněte hlavu a ramena mírně nad podlahu. Zároveň prsty jemně tlačte na břišní stěnu. Pokud cítíte zřetelnou mezeru nebo vertikální hrbolek, může to znamenat diastázu. Znovu spusťte hlavu a ramena, opakujte test pod pupkem.

Pokud máte nějaké potíže, měla byste si nechat zkontrolovat přímé břišní svaly u odborníka.

Uzdravení vyžaduje čas

Jakmile se dítě narodí, tělo se začne vracet do původního stavu před otěhotněním. Obnova trvá v průměru asi 9 měsíců. Je důležité, abyste si jako žena dali na čas – uzdravování je proces.

V poporodním období byste se měly tréninku spíše vyhýbat. Ale i poté byste se měly vyvarovat cviků, které vyžadují zvedání z polohy na zádech, silové cvičení břišních svalů a obecně intenzivní cvičení. Břicho je stále měkké a nestabilní. Nejlepší je začít poporodní gymnastikou, která pomáhá cíleným cvičením znovu pomalu budovat svaly.

Také trénink pánevního dna a trénink hlubokých břišních a zádových svalů podporuje zotavení z diastázy. Během cvičení byste měly vždy věnovat pozornost intenzitě a tomu, jak se vaše tělo cítí.

Kdy navštívit lékaře

Pokud během tréninku nebo v každodenním životě pociťujete silnou bolest nebo nepohodlí, měly byste se vždy poradit s lékařem. Je možné, že se břišní svaly už vůbec neuzavírají. Dokud je však břicho dostatečně stabilizované, nemusí to nutně znamenat problém. Pokud však pravidelné terapie nepřinesou žádné zlepšení, lze diastázu upravit i chirurgicky.

Zdroj: www.imrpress.com/journal/CEOG/49/5/10.31083/j.ceog4905111/htm, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK573063/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat