Bolest v dolní části zad může značit nádor

Bodavá nebo pulzující bolest v levé dolní části zad vás může na několik dní vyřadit ze základních činností. Dobrou zprávou je, že jste si nejspíš natáhli některé zádové svaly, nebo vazy, což se časem spraví. V tom horším případě počítejte s těmito komplikacemi!

Nejčastější příčinou bolesti dolní části zad na levé straně je svalové napětí, poranění svalů, šlach a vazů podporujících páteř, ale i špatné držení těla. Na seznam ovšem patří i další věci.

Infekce

Neléčená infekce močových cest může vést k pokročilé infekci močového měchýře nebo infekci levé ledviny, což se projevuje chronickou bolestí právě v levé dolní části zad. Pokud zaznamenáte pálení při močení, horečku či zimnici, co nejdříve navštivte svého lékaře (1).

Ledvinové kameny

Za ostrou a intenzivní bolestí v levé dolní části zad a v podbřišku stojí i ledvinové kameny, což jsou minerální nánosy v močovém traktu. To, že s nimi máte tu čest, prozrazuje krev v moči, přičemž některé z hlavních rizikových faktorů ledvinových kamenů zahrnují genetiku a stravu. Co se týče léčby, menší kameny mohou močovými cestami procházet samovolně, ale ty větší musí odstranit urolog (1).

Endometrióza

Endometrióza je stav, kdy tkáň podobná děložní výstelce roste mimo dělohu. Způsobuje bolesti zad, silné křeče během menstruace a nepohodlí při pohlavním styku. Zlatým standardem diagnostiky endometriózy je laparoskopická operace (2).

Nadměrná fyzická zátěž

Opakovaná fyzická aktivita, jako je zvedání závaží, veslování a gymnastika zatěžuje páteř, takže když se po cvičení dotknete svých zad, ucítíte bolest. Většina případů se uzdraví sama od sebe, a to zhruba za šest až osm týdnů. U dlouhodobých potíží se opět obraťte na lékaře (1).

Vyhřezlá ploténka

Bederní ploténky se mohou pod tlakem vyboulit nebo stlačit. Někteří lidé si toho ani nevšimnou, zatímco ty další sužuje necitlivost na jedné straně v dolní části zad. Ve vzácných případech se ploténky zlomí nebo prasknou, což vyžaduje chirurgický zákrok, aby se zabránilo trvalému poškození nervů (1).

Nádor

V oblasti páteře vyrůstá naprostá většina nádorů z kostí, chrupavek a měkkých tkání v okolí, přičemž rakovina páteře nebo nádor páteře pak taktéž stojí za bolestí zad na levé nebo pravé straně. Mezi další varovné signály patří nevysvětlitelná ztráta hmotnosti, horečka, necitlivost, slabost či potíže s chůzí. Je však důležité si uvědomit, že se jedná o vzácnou příčinu bolesti zad (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538173/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567777/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat