Přerušovaný spánek je zhoubou pro kognitivní funkce mozku

Čím častěji se ve spánku převalujete a nemůžete znovu zabrat, tím více vám v budoucích letech hrozí kognitivní pokles a neurologické onemocnění mozku, jako je například Alzheimerova choroba.

Předešlá noc nebyla nic moc, protože jste se několikrát probudili? Ať už kvůli horku, hluku, žízni nebo nutkání na toaletu, následky se nemusejí týkat jenom únavy. A zvláště v případě, že se to děje častěji!

Každá minuta se počítá

Existuje totiž výzkum (1), jehož poznatky naznačují, že lidé středního věku, kteří mají přerušovaný spánek, vykazují zvýšené riziko rozvoje kognitivních potíží a neurologických onemocnění. „Vzhledem k tomu, že se příznaky obávané Alzheimerovy choroby začnou hromadit v mozku několik desítek let předtím, než se objeví první symptomy, je pochopení souvislosti mezi spánkem a kognicemi v dřívějším životě zásadní pro pochopení úlohy problémů se spánkem jako rizikového faktoru pro tuto nemoc,“ vysvětluje lékařka a hlavní autorka studie Yue Leng z Kalifornské univerzity v San Franciscu (2).

Z přílišné bdělosti nic dobrého nekouká

Její odborný tým analyzoval kvalitu a délku spánku celkem 526 lidí v průměrném věku 40 let, a to po dobu 11 let. Účastníci nosili na zápěstí speciální monitorovací zařízení, které dokázalo určit, kolik minut či hodin trávili převalováním i nehybným ležením. Dobrovolníci také pravidelně předkládali dotazník, v němž si kvalitu nočního odpočinku sami známkovali jako ve škole. Jaký byl závěr? Ze 175 jedinců s úplně nejhorším spánkem mělo v 44 z nich stále horší a horší výsledky kognitivních testů. Náhoda? Tak to ani omylem. Ačkoli vědci připouštějí, že je potřeba provést ještě další výzkumy, je podle nich mezi přerušovaným spánkem a kognitivním poklesem přímé spojení, které nelze brát na lehnou váhu. Co pro vynikající odpočinek v peřinách uděláte vy? Vsadíte na aromaterapii či bylinkové čaje?

Zdroje: (1) www.neurology.org/doi/10.1212/WNL.0000000000208056, (2) www.nypost.com/2024/01/04/lifestyle/why-tossing-and-turning-at-night-could-increase-risk-of-cognitive-decline-study/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat