Vysoký krevní tlak je mezi partnery nakažlivý

Pokud má váš partner vyšší krevní tlak, je hodně pravděpodobné, že ho máte také. Opravdu je zdravotní vliv manželství natolik silný?

Arteriální hypertenze neboli vysoký krevní tlak opravdu není žádná legrace, což odborníci připomínají neustále. Postihnout může i vás! A je to vina vaší drahé polovičky, která vám doslova vaří krev v žilách.

Dáreček, o který nikdo nestojí

Záhadnou souvislost mezi manželstvím a arteriální hypertenzí našel nejnovější výzkum (1) publikovaný v magazínu Journal of the American Heart Association. „Věděli jsme, že vyšší tlak je ve středním i pokročilejším věku docela běžný, ale naprosto nás překvapilo zjištění, že ho v mnoha párech mají oba dva manželé,“ popisuje čínský vědec, lékař a spoluautor studie Chihua Li (2). Ten tak nepřímo naznačuje, že zmíněná patálie může být „nakažlivá“.

Šíří se to rychle!

Abyste měli konkrétnější představu – v USA se tato situace týká 35 procent svazků, v Anglii 47 procent v Číně 21 procent. Tedy alespoň podle finálních poznatků, jež tento stav označují za nenormální. Co za tím ale vězí? Vždyť se běžně uvádí, že arteriální hypertenzi podporuje nadváha, nevhodná strava, kouření, nedostatek fyzické aktivity, konzumace alkoholu i nadmíra soli. Vážně je možné se tímhle „nakazit“, i když se člověk pravidelně hýbe, jí poměrně zdravě a metle lidstva se obloukem vyhýbá?

Špatný vztah rovná se špatné zdraví

Vypadá to tak. Už před několika lety se mezi experty hojně spekulovalo o tom, že pokud není partnerský svazek příliš spokojený, negativně ovlivňuje celý kardiovaskulární systém i stav tepen (3). To zřejmě hodně věcí vysvětluje. Tak samozřejmě, že se všechno musí ještě náležitě probádat a přezkoumat, ale už teď je jisté, že pokud to doma moc neklape, na celkové kondici se to dřív nebo později odrazí.

Zdroje: (1) www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.123.030765, (2) www.nypost.com/2024/01/05/lifestyle/if-you-have-high-blood-pressure-your-partner-probably-does-too-and-its-your-fault/, (3) www.time.com/4236957/how-marriage-can-influence-your-blood-pressure/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:46
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:14
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:12

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat