Relax ve vaně má své výhody pouze při správné teplotě

Může být horko příliš horké? Tak to si pište, ideální teplota vody při koupání má své rozmezí, od něhož se odvíjejí benefity celé mokré procedury. Pozor, ať se vám zdravotní výhody ve vaně nerozpustí!

Někdo preferuje rychlou sprchu, zatímco jiný si svůj život nedokáže představit bez vany. Jste ten druhý případ? Že na tento způsob očisty a odpočinku nedáte dopustit, to chápou i vědci, podle kterých jde o dostupný domácí léčebný rituál.

Terapie z kohoutku

Není to náhoda, že se po pobytu v koupelně mnohdy cítíte jako znovuzrození. Dle poznatků odborných studií (1) má horká voda velký vliv na duševní zdraví, protože snižuje psychické napětí, tlumí úzkostné stavy a předchází depresím. Mezi experty se také hovoří o přínosu pro kardiovaskulární systém (2) a normalizaci krevního tlaku (3). Nelze opomenout ani pomoc při zmírnění svalových bolestí (4) a nespavosti (5). Libuje si tu však nejen vaše psychika a srdce, ale i pokožka.

Póry, otevřete se!

„Kromě odstranění nečistot z povrchu kůže teplá voda otevírá póry a změkčuje vrstvy odumřelých kožních buněk. Jejím prostřednictvím se můžete zbavit i bakteriální a plísňové zátěže, což stav pleti obecně zlepšuje,“ vysvětluje americká registrovaná dermatoložka Amy Zack (6). Ta upozorňuje na to, že s přídavkem minerální soli lze takto léčit i akné, seboroickou dermatitidu a lupénku. Všechny uvedené benefity jsou ale něčím podmíněné. Jak správně tušíte, jde především o teplotu a samotné trvání koupele.

Nic se nemá přehánět

„Vhodné rozmezí je mezi 32 a 40 stupni Celsia. Cokoli teplejšího pokožku opaří a poškodí přirozenou kožní bariéru. Já osobně doporučuji 35 stupňů, což je tak akorát,“ radí americký certifikovaný dermatolog Michael Jacobs. A jak dlouho ve vaně zůstat? Tento specialista se přiklání k názoru, že k dosažení slušných zdravotních účinků hydroterapie stačí 20 až 30 minut. Nejlepší načasování je prý dvě hodiny před spaním. 

Zdroje: (1) www.hindawi.com/journals/ecam/2018/9521086/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32209614/, (3) www.journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpregu.00301.2016, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8524688/, (5) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1087079218301552, (6) www.realsimple.com/benefits-of-hot-baths-8619281






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat