Nejhorší náladu máme v pět hodin ráno

Cirkadiánní rytmy těla pracují po svém. A to je důvod, proč nám okolo páté hodiny ráno „nadělí“ nejhorší náladu z celého dne. Naštěstí odpoledne přijde adekvátní odměna!

Jaro je v plném proudu, slunce svítí a venku to začíná hezky vonět a zelenat. Měli bychom být tedy plní optimismu, že? Inu, to jsme, ale bohužel ne pořád. Kdy máme nejlepší náladu a kdy naopak tu nejhorší?  

Není vždycky pocvícení

Co se týká psychického rozpoložení, oficiálně nejtragičtější a nejrizikovější doba je od páté do šesté hodiny ranní. Tedy alespoň podle nejnovějšího depresivního výzkumu (1), o němž se zmiňuje odborný magazín PLOS Digital Health Journal. Těchto 60 satanských minut prý emočně doslova trpíme, a to bez ohledu na to, v kolik hodin vstáváme nebo jdeme spát. Jste-li tedy ranní ptáče, nebo si z nějakého důvodu chodíte lehnout až za svítání, žádnou radost ze života rozhodně nečekejte. Čí je to zásluha?

A zase ty rytmy!

Dle názoru amerických vědců z Michiganské univerzity, kteří mají výše zmíněnou studii na svědomí, je to všechno podmíněno přirozenými cirkadiánními rytmy. Stav mysli se řídí vnitřními hodinami těla, které jsou v uvedený čas zkrátka rozladěné. Potvrdilo to dlouhodobé sledování dvou tisícovek respondentů z řad lékařských stážistů, kteří nosili speciální monitorovací zařízení. To měřilo kvalitu spánku, srdeční frekvenci, míru fyzické aktivity i denní scóre nálady. Výsledky pak byly více než výmluvné. V pět hodin ráno to prostě nikdy není žádná hitparáda! Ale nebojte se, radostný časový úsek je stanoven také. Jen si na něj musíme chvíli počkat.

Na lepší časy se blýská vpodvečer

Ze závěrů studie vyplynulo i to, že převážná většina lidí bývá nejveselejší v pět hodin odpoledne. Ovšem pozor, dějí se i další zajímavé věci. Poznatky jiné studie (2) zveřejněné v časopise Current Biology poukazují na skutečnost, že v tuto dobu nabírá metabolismus rychlejší obrátky, díky čemuž člověk spálí přibližně 130 kalorií bez jakéhokoli úsilí. I za to snad údajně mohou ty cirkadiánní rytmy. Zřejmě nám chtějí vykompenzovat to ranní duševní martyrium.

Zdroje: (1) www.journals.plos.org/digitalhealth/article?id=10.1371/journal.pdig.0000439#sec006, (2) www.cell.com/current-biology/pdfExtended/S0960-9822%2818%2931334-4






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat