Běžné špatné návyky bojkotující dlouhověkost

Dlouhý a šťastný život bychom sice chtěli, ale ruku na srdce – mnoho toho pro něj neděláme. Jak jste na tom s ponocováním? A co doporučená týdenní míra fyzické aktivity?

„Být stále mlád, to bych si přál,“ zpíváme si i my, když tahle notoricky známá písnička hraje z rádia. Tak samozřejmě, že tak jednoduché to není a jde to jen těžko zařídit, ale jde-li o vysoké šance na dlouhověkost, ty si podchytit skutečně můžeme. Stačí se zbavit určitých špatných návyků, které jsou pro moderní populaci typické. Co život prokazatelně zkracuje?

Málo pohybu, hodně špatného jídla

Pokud jde o délku života, mají v tom, čím si sami sobě nesmírně škodíme, odborníci celkem jasno. Největším škodlivým návykem je podle nich sedavý životní styl a zoufalý nedostatek fyzické aktivity, která pravděpodobnost předčasného úmrtí zvyšuje o více jak 20 procent (1). S tímto tvrzením se ve všech bodech ztotožňuje i Světová zdravotnická organizace, která se pohybu doporučuje věnovat 150 až 300 minut týdně (2). Dalším „zlozvykem“ zkracujícím životnost je příliš častá konzumace nezdravé stravy, zejména pak ultra zpracovaných potravin (3). Na jejich ďábelský seznam patří mražené polotovary, mastné uzeniny, přesolené instantní polévky, balené trvanlivé pečivo, sušenky, kořenící směsi, salátové dresinky, tavené sýry, snídaňové cereálie, rybí prsty i umělými sladidly nabité limonády (4). Co dalšího je dnes v zásadě normální a děláme to běžně, i když nám to ubližuje?

Choulostivé téma spánku

Spát těch omílaných osm hodin denně, to vážně není na škodu. A dobře to víme, protože se o tom mluví a píše takřka všude. Ale do své ložnice si tuto dobře mířenou řadu nebereme, protože máme „svoji hlavu“. Někdy nás k ponocování přiměje sledování televize či lustrování sociálních sítí, jindy zase pracovní resty, které nás připravují o klid. V každém případě ale noční odpočinek kratší než šest hodin naši „trvanlivost“ skutečně nemálo zkracuje, proto je třeba přidat alespoň 60 minut navíc (5). Zkuste si spánkové cykly trochu vyladit, můžete tím dlouhověkost opravdu pojistit.

Zdroje: (1) www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/exercising-more-than-recommended-could-lengthen-life-study-suggests/, (2) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity, (3) www.health.harvard.edu/staying-healthy/eating-more-ultra-processed-foods-may-shorten-life-span, (4) www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/3014, (5) www.fortune.com/2017/09/25/sleep-deprivation-health-longevity/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat