Onkologická onemocnění postihují stále mladší jedince

Rakovina vážně není nemocí starší populace, jak ukazují smutné statistiky. Souvisí to prý s nezdravým životním stylem, který je pro moderní generace tolik typický.

Je nižší věk opravdu takovou výhodou? V dnešní době těžko říct. Mladí lidé prý stárnou rychleji než kdy jindy, což údajně souvisí s rapidně rostoucí prevalencí onkologických chorob.

Už bylo líp

„Mnohočetné typy rakoviny jsou mezi mladými dospělými stále častější, a to na celém světě,“ potvrzuje americká lékařka Ruiyi Tian, která se prostřednictvím svého výzkumu rozhodla zjistit, proč tomu tak je. Její odborný tým dlouhodobě sledoval biologický věk populace, který se od toho chronologického značně liší, protože se netýká počtu dosažených let, ale celkového stavu a funkčnosti těla. Ovlivňuje ho pak více faktorů, nejvíce však konzumovaná strava, fyzická aktivita, duševní zdraví a environmentální stresory. Na základě nashromážděných poznatků vyšlo najevo, že lidé narození po roce 1965 mají o 17 procent zvýšené riziko zrychleného stárnutí ve srovnání s těmi, co se narodili v letech 1950 až 1954. U mladší kategorie byla také zaznamenána větší pravděpodobnost rakoviny, zejména plic, dělohy a trávicího traktu.

Můžeme si za to sami?

„Naše zjištění by mohla otevřít cestu pro screeningy založené na biologickém věku spíše než na tom chronologickém,“ přeje si uvedená zdravotnice Ruiyi Tian. Ta zdůrazňuje, že rychlejší stárnutí a s tím spojené riziko zhoubných nádorů má na svědomí dnešní vyšší míra depresí a úzkostí, alarmující nárůst obezity, chronický stres, fyzická nečinnost, nadměrná konzumace zpracovaných i ultrazpracovaných potravin a změny střevního mikrobiomu vyvolané alkoholem nebo přísnými dietami. Prevence? Tou je udržování zdravého životného stylu a pravidelné preventivní prohlídky, kterou mohou, a to úplně bez nadsázky, život skutečně zachránit.

Zdroj: www.aacr.org/about-the-aacr/newsroom/news-releases/accelerated-aging-may-increase-the-risk-of-early-onset-cancers-in-younger-generations/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat