Jsou situace, kdy je zánět k užitku a pak takové, ve kterých jde doslova o život. Takzvané zánětlivé stárnutí je přesně ten druhý případ – kromě toho, že přidává biologické roky navíc, významně přispívá i k rozvoji závažných onemocnění.
Pokud máte štěstí, všimli jste si toho teprve nedávno. Té jemné ranní ztuhlosti, delší doby potřebné k regeneraci nebo mozkové mlhy, která vás občas nechává beze slov. Připisujete to běžnému stárnutí? Dost možná existuje zcela jiný proces, co by tyto věci dokázal vysvětlit. A můžete ho zpomalit.
Srovnejme si fakta
Pojem zánětlivé stárnutí budí dojem nějaké estetické nedokonalosti, ale ve skutečnosti označuje poměrně mnohostranný vnitřní jev. Jde o mírný zánět, který se rozvíjí s přibývajícím věkem a je charakterizován zvýšenými zánětlivými markery. Nenechte se ale zmást chytlavým názvoslovím, tento koncept nevymysleli influenceři na sociálních sítích ani celebrity propagující omlazující kosmetiku. Poprvé ho před 25 lety zformuloval italský imunolog Claudio Franceschi a od té doby se stal ústřední teorií pro pochopení toho, jakým způsobem stárneme (1).
Boj, který lze vyhrát
„Zánětlivé stárnutí popisuje řadu velmi složitých molekulárních dějů, které se postupem času odehrávají v našem těle. Na rozdíl od klasického stárnutí ho lze ovlivnit,“ vysvětluje australská specialistka funkční medicíny Jasmina Dedic-Hagan (2). Vlastně by to mělo být i v našem prioritním zájmu, neboť je prokázáno (3), že toto ovlivnitelné stárnutí představuje silný faktor chronických onemocnění a celkového špatného zdravotního stavu, přičemž zánětlivé markery často predikují komplikace nezávisle na chronologickém věku. Týká se to především kognitivního poklesu, rakoviny a zhoršené funkce ledvin (4). Jak zamíchat kartami a mít zánět pod kontrolou?
Vypoťte to!
Na seznam nejúčinnějších protizánětlivých nástrojů patří pohyb, a to jakýkoli (5). Hodně ale dělá i správná výživa (6). „V mých programech sestavujeme jídla z vysoce kvalitních bílkovin a zeleniny obsahující vlákninu a zdravé tuky,“ doporučuje Jasmina Dedic-Hagan. „Upřednostňuji barevné rostlinné potraviny s podílem polyfenolů, které podporují střevní mikroby a snižují záněty. Přínosné jsou také mořské plody bohaté na omega-3 mastné kyseliny, stejně jako extra panenský olivový olej a ořechy,“ vyjmenovává jmenovaná expertka. Protizánětlivé účinky má i kvalitní spánek, to jste věděli? Když se k tomu všemu naučíte zvládat stres, nad záněty a tím pádem i rychlejším zánětlivým stárnutím můžete vyzrát.
Zdroje: (1) www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8449217/#:~:text, (2) www.bodyandsoul.com.au/health/health-news/what-is-inflammageing/news-story/6c55c70b651af1b1ae833e9bb6e62e4b, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36735849/, (4) www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11748720/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37467710/, (6) www.researchprofiles.canberra.edu.au/en/publications/adherence-to-the-mediterranean-diet-and-healthy-ageing-current-ev
Sledujte nás na sociálních sítích: