Opalovací krém mě ochrání před rakovinou... OMYL!

Milovníci sluníčka pozor. Pokud se slunci vystavujete pravidelně a dlouhodobě, nejste v bezpečí před rakovinou kůže, přestože v opalovacím krému používáte silný UV faktor. Ten totiž sice brání průniku škodlivého ultrafialového záření do buněk pokožky, ale jeho účinek působí pouze krátkodobě. Tedy brání přímému spálení pokožky. Ovšem při dlouhodobém slunění proniká do buněk dost škodlivého záření k tomu, aby mohlo vyvolat zhoubnou rakovinu.

Dlouhodobé pravidelné slunění tak není bezpečné nikdy. Třebaže má člověk na sobě krém s vysokým SPF faktorem. Jedinou spolehlivou ochranou před sluncem v dlouhodobém měřítku je oblečení.

Tvrdí to vědci z Manchester University a londýnského Institute of Cancer Research, jejichž studii otiskl prestižní časopis Nature. Podle nich maligní melanom – nejsmrtelnější formu rakoviny kůže – může dostat i člověk, který používá opalovací krém s SPF 50.

„Lidé mají tendenci si myslet, že jsou nezranitelní, jakmile si nanesou opalovací krém se silným faktorem. Jenže stráví pak na slunci delší čas a zvyšují míru záření, jemuž je kůže vystavena,“ varuje doktorka Julie Sharp ze společnosti Cancer Research UK.

Opalovací krém s ochranným faktorem proti UV záření má sice svou funkci, ale slouží ke krátkodobé ochraně před sluncem. Dlouhodobý pobyt na slunci musí být pojištěn nošením oděvu, který UV záření zachytí.

„Tato studie poskytuje důkazy, že opalovací krémy neposkytují zcela úplnou ochranu před škodlivými vlivy UV záření,“ tvrdí doktor Richard Marais z Manchester University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat