Voňavá bomba do domácnosti: 7 výhod levandule!

Nejenže je vnímána jako krásný doplněk, levandule má mnoho jiných účinků, které vám pomohou udržet váš domov čistý! V čem jsou její nejlepší benefity? Představujeme vám sedm nejlepších účinků této fialové bylinky.

1. Zbaví vás molů

Sušená levandule je populární přírodní alternativou proti molům. Stačí, když naplníte malé sáčky levandulí a vložíte je do šatníku. Ideální jsou alespoň tři, každé do jiné části skříně. Nebudete tak muset používat různé nepříjemné insekticidy ani zbytečnou chemii. Mimo jiné vaše oblečení bude stále svěží a čisté, bez hrozby, že by vám ho nahlodali moli.

2. Dezinfikuje nejen ruce

Levandulová silice má antibakteriální vlastnosti, proto je to populární přísada v různých organických a ručně vyráběných mýdlech nebo gelech. Ty hospodyňky, které si věci rady vyrábějí samy, najdou mnohé recepty online. Zkusíte?

3. Čistí zeminu

Některé studie zjistily, že pokud chcete pěstovat květiny nebo se chystáte vytvořit si vlastní zeleninovou zahrádku, nasazení levandule pomůže vaší půdě zbavit se těžkých kovů a různých chemických zbytků v ní. Aniž by se levandule jakkoli „poškodila“.

4. Zažene žízeň

Nejen citron nebo zázvor. I levandule vám dokáže vyčarovat maximálně osvěžující limonádu plnou chutí. Jak na to? Stačí vám smíchat levanduli a cukr, zalít vodou a citronovou šťávou a máte postaráno o zahnání žízně. Vznikne vám limonáda růžovo-fialové barvy, která bude na stole vysloveně zářit.

5. Skvělý aromaterapeutický pomocník

Levandule dokáže zklidnit i tu nejdivočejší náladu. Přidejte ji do koupele nebo si vytvořte vlastní rozmarýnovo-levandulovou lázeňskou sůl pomocí mixéru. Některé ženy nedají dopustit ani na přidání levandule do šamponu, případně na masáž problémových partií sušenou levandulí. Ty se díky fialovému zázraku dokonale prokrví a zůstanou hladší a pevnější.

6. Uspávací balzám na duši

Vůně levandule má uklidňující vliv a pomáhá usnout více než nezdravé léky na spaní. Udělejte si před spaním levandulový čaj nebo si vložte do polštáře sáček s touto fialovou bylinkou.

7. Překrásný doplněk s nádechem venkova

V aromaterapii se levandule používá k léčbě úzkosti a zlepšuje náladu. Co tak spojit příjemné s užitečným? Vyrobte si například efektní levandulový věnec, který doslova osvěží vzduch a dodá domovu útulnější ráz.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01
69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat