Méně je více. I při úklidu špíny v domácnosti

Dnešní diktát „hygienicky čistého prostředí“ má za následek nejen zvýšený počet alergií a oslabenou imunitu, ale také často poničené předměty v domácnosti. Některé věci totiž drhneme zbytečně často. A snižujeme tak jejich životnost.

Kterých předmětů se to týká?

Zrcadla

Vyrážíte s čisticím prostředkem a leštidlem k zrcadlu pokaždé, co se na něm objeví otisk něčího prstu? Chyba. Ačkoli jsou zrcadla poměrně odolná, některé čisticí prostředky jim dávají pěkně zabrat. A tak se může stát, že se zakrátko v naleštěném zrcadle neuvidíte lépe, ale naopak hůř. Příliš časté čištění totiž zrcadlům nesvědčí.

Utěrky

Pokud utěrky používáte pouze na umyté nádobí, opravdu není nutné je dvakrát týdně prát. Jen je ponechte ještě nějaký ten den viset v kuchyni! Pokud je vždy po použití necháte pořádně vyschnout, nemusíte plýtvat energií ani práškem na praní tak často! Kromě toho, že prodloužíte životnost utěrek, ušetříte i nějaké ty peníze.

Koberce

Pokud na koberec něco vylijete je jasné, že skvrnu hned vyčistíte. Ale jinak neprovádějte generální úklid koberců příliš často (stačí vysavač). Může se totiž stát, že neustálým stykem s čisticími prostředky ztratí svou původní strukturu či barvu. A co víc, hrozí, že docílíte i toho, že se příště skvrny z podlahy nebudou chtít „pustit“ tak snadno jako dřív (kvůli porušeným vláknům). Koberce byste navíc neměli příliš často čistit namokro, těžko vysychají a mohou s v nich držet plísně.

Dřevěný nábytek

Nejenže agresivní čisticí prostředky mohou narušit povrch dřeva a tím snížit jeho životnost, ale neustálé sprejování nábytku lešticími přípravky s voskem mohou zapříčinit, že se na něm bude více držet prach. Odborníci doporučují použít speciální leštěnku přibližně jednou za měsíc a mezitím dřevěný nábytek otírat nasucho měkkým hadříkem.

Džíny

Platí, že džíny by do pračky měly putovat co nejméně. Pokud nejsou vysloveně špinavé, praní jim nesvědčí. Snižuje totiž významně jejich životnost, kalhoty ztrácejí nejen barvu, ale především tvar. Pokud tedy své oblíbené džíny perete jednou týdně, dlouho je nosit nebudete…

Podprsenky

Patří k nejjemnějším a nejcitlivějším kouskům prádla. Pokud se nezpotíte, určitě vydrží o něco víc než jedno dvě nošení. Jinak totiž hrozí, že se poruší struktury a tvar košíčků. A vaše milovaná podprsenka se najednou změní v nepřítele (určitě to znáte – vytahané košíčky či bodající kostice nejsou nic příjemného).

Auto

Někteří muži dokáží svého motorového miláčka opravdu rozmazlovat. A tak ho každý týden poctivě umyjí, naleští… Bohužel se může stát, že mu příliš neprospějí. Přílišnou hygienou mohou narušit povrchovou vrstvu laku a způsobit v něm mikroskopické prasklinky. Auto stačí mýt jednou do měsíce (tedy pokud jste neprojeli bahnem nebo nejsou prosolené silnice).

Vlastní ruce

Někteří z nás se stali přímo fanatiky čistých rukou. Antibakteriální mýdlo je pro ně nezbytností, ruce si drhnou u umyvadla, kdykoli jen projdou kolem nebo se dotknou čehokoli, co by snad mohlo obsahovat nějaké mikroby (a jelikož ti jsou všude, připomíná mytí ruku spíše celodenní maraton). Jenže tím mohou zvýšit odolnost některých bakterií a také snížit svou imunitu. Mytí rukou by mělo zůstat samozřejmostí po použití toalety, před stykem s jídlem či po návratu zvenku domů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat