Kýč nebo nejaktuálnější trend? Návrat porcelánových andílků

20.04.2010 | Bydlení a design

Někomu se to může zdát nevkusné. Pokud ale zapomenete na vžitá klišé a necháte se oslovit naivně hravým stylem, bude první rozpačitý dojem rychle pryč. Rozlučte se s tím, že design musí být jen chladný industriál a vpusťte do svého domova baculaté baroko a vše, co k němu patří.

Kypré andílky nemusíte hledat jen v interiéru kostelů a přeplácaných bytech, připomínajících starožitnictví. Když dáte tomuto známému motivu šanci a představíte jej v kontextu moderního, svěžího interiéru, překvapí vás tím, že zdaleka není těžkopádnou figurkou připomínající v našich zemích nepříjemnou rekatolizaci. Okřídlená dětská postavička přináší světlo, radost a hravost.

Pokud andílka, tak jedině sošku

Jakého andílka vybrat? V zásadě máte dvě hlavní varianty – objekt, tedy sošku, nebo obrázek. Druhá, v našich bytech dosud oblíbenější varianta, není šťastnou volbou. Stylizovaná postavička v drtivé většině případů není dekorem, ale vážně myšleným ochráncem domácnosti a jejích obyvatel. Jakkoliv může v obchodě působit roztomile, doma bude manifestem nevkusu. Málokteré výtvarné zpracování dokáže opak, a proto se této možnosti raději úplně vyhněte.

I soška může být v rámu

Soška andílka naopak nikoho nenechá na pochybách, s jakým záměrem jste ji vybírali. Můžete si vybrat volně stojící nebo závěsnou na stěnu. V druhém případě můžete využít již zmíněné dekorace, a sice prázdného rámu na stěně vymalované sytou barvou. V tomto případě si ale v rámci zachování soudržnosti stylizace vyberte rám, odpovídající stylu zpracování andělíčkovy sošky, tedy – až na výjimky – barokní. Pokud zvolíte starý, originální kousek nebo dobrou kopii, nemusíte se obávat ani zlacení či postříbření. Zvýšenou opatrnost vyžaduje dekorace, pokud ji chcete umístit na vzorované tapety. Tady by se mohlo mísení stylů hrubě nevyplatit.

Porcelánovým, kamenným ale i sádrovým andílkům nejvíce sedí následující typy interiérů:

• Byt vybavený v naivním, až absurdním, pohádkovém duchu. Takové prostory jsou plné pastelových barev, do vysoka polstrovaný sedací nábytek vábí svým sametem, sytě vymalované stěny mohou zdobit prázdné rámy ze starožitnictví, s bohatými volutami a letitou patinou. Tady bude andílek jako doma.
• V jednoduchém, strohém až surovém interiéru, který je plný přírodních materiálů, naopak zapůsobí dekorace jako podnět k zamyšlení. Nabídne perspektivu uměleckého objektu.
• Na kontrastech můžete postavit dekoraci v případě, že andílka umístíte do jednoduchých, tak zvaně čistých, linií nábytku v základních barvách. Zdánlivou „nepatřičností“ jeho umístění ujistíte pozorovatele o tom, že se nejedná o kýč, ale o odlehčení a vtip.

Andělíčky už nekombinujte s dalšími dekoracemi

Volně stojící andílky můžete umístit prakticky kdekoliv, kde mají dost prostoru. Nebude jim slušet kontrast s dalšími dekoracemi anebo nápaditými tvary, a proto budou nejefektnější jednoduchá řešení, například umístění postavičky na prádelník nebo, jinak zcela volnou, polici.

V umístění buďte nápadití

Pro dekoraci tohoto typu můžete také vymyslet zdánlivě absurdní umístění. Bílá, baculatá postavička na vás může čekat na tmavém dláždění koupelny, rozverně se povalovat po nevyužité části kuchyňské linky nebo se schovávat mezi květináči. Pokud jste si jistí, že dokážete interiér udržet bez nánosu harampádí, můžete andílkovi „svěřit“ i drobné úkoly – odložte si na něj korále nebo brýle na čtení.

Kde si lze andílka pořídit?

Toužíte-li po tom, přinést si společně a andílkem i trochu poetiky, hledejte neotřelou výzdobu ve starožitnictvích. Jednodušší a v drtivé většině případů i levnější cestou bude nákup v obchodech specializovaných na interiérový design a dobře vybavených květinářstvích. Cena se řídí materiálem a velikostí, začíná ale kolem stokoruny, a tak může být jedinou případnou překážkou pořízení trendy dekorace vaše odvaha.

A na závěr tip, kde jinde se ještě mohou barokní andělíčci objevit. Osvěžujícím prvkem jsou v drobných sezonních dekoracích – nabízejí se nejen pro období Vánoc, zaujmou i v jarní květinové vazbě. Jedním z nejaktuálnějších trendů je pak jejich použití ve špercích.

Více andělíčků i můžete prohlédnout tady: www.jamdecore.cz, www.nabytek-eno.cz, www.edwilan.com, www.fler.cz, www.neckermann.cz.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat