Nebezpečí pro vaše mazlíčky. Skrývají se u vás doma

Snažíte se svého pejska či kočičku chránit před nejrůznějšími riziky, jež jim hrozí ve venkovním prostředí, ale mnohdy si možná neuvědomujete, že nejsou úplně v bezpečí ani doma. Jaké záludnosti na ně čekají ve vašem bytě?

Na tyhle si dávejte pozor především

Krásky v květináčích

Vypsat všechny pokojovky, jež jsou pro psy a kočky jedovaté, by zabralo víc místa než celý tento článek. Mnohem jednodušší bude, když projdete všechny své rostliny, jimiž jste svůj byt vyšperkovali, a ověříte, zda nejsou na seznamu těch jedovatých (pamatujte, že i když nejsou nebezpečné lidem, mohou způsobit otravu psům nebo kočkám). U některých druhů totiž hrozí, že pokud si na nich váš mazlíček pochutná, změní se svačinka v zápas o jeho život…

Zásoby ve spíži

Že si na nějakém jídle pochutnáváte vy, neznamená, že byste se o něj měli dělit se svým mazlíčkem. Především se to týká jakýchkoli sladkostí (cukr je jed i pro zvířata) v čele s čokoládou (je jedovatá pro kočky i psy), ale také rozinek či hroznového vína, oříšků, avokáda, tučných potravin, slaných pochoutek, kostí, česneku nebo cibule.

Pochoutky ve sklenici

A když jsme zmínili potraviny, nesmíme zapomenout na nápoje. Kočky ani psi by v žádném případě neměli přijít do styku s jakýmkoli alkoholickým nápojem (způsobuje mimo jiné zvracení, průjmy, ztrátu koordinace, potíže s dýcháním a postižení nervové soustavy). Druhou zakázanou skupinou jsou pak nápoje s kofeinem, který zvířatům rozhodně nesvědčí. A týká se to kávy, limonád, energetických drinků i čaje.

Dětské radosti

Na spoustě hraček je varování, že nejsou určeny pro malé děti, jež by mohly vdechnout nebo spolknout malé části. Jenže u pejsků nebo koček na věku nezáleží – zadusit se mohou například kouskem stavebnice či nevhodně rozkousanou hračkou kdykoli. A tak si na zatoulané kousky her dávejte pozor – zvláště máte-li doma malého nenechavce, jehož tlamičce jen tak něco neuteče…

Úklidoví pomocníci

Čisticí prostředky jsou plné chemie, a i když dost často zvířátka odrazují svým pachem, nemusí to platit vždy. Proto podobně, jako ukládáte tyto prostředky z dosahu dětí, ukládejte je i z dosahu tlamiček domácích mazlíčků. V méně vážných případech u nich způsobují trávicí potíže, v těch vážnějších pak otravu s následkem smrti.

Domácí první pomoc

A když už jsme u věcí, které by neměly přijít do rukou ani dětí, ani do tlapek domácích mazlíčků, nesmíme zapomenout na lékárničku. Medikamenty určené lidem jsou životně nebezpečné pro zvířata! A týká se to i na první pohled nevinných léků na bolest, jako je paracetamol nebo ibuprofen. Pomoc v tabletce se totiž v bříšku psa nebo kočky může proměnit na smrtelné nebezpečí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

232 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat