Kočkomilové versus milovníci psů. Opravdu se tak odlišují?

Tak jako se říká, že kočky a psi se nemají rádi (i když to realita v mnoha rodinách vyvrací), zdá se, že s jejich majiteli je to podobně. Jako by byli milovníci koček a psů z jiných planet. To se vážně tak liší?

Zda se dají najít v osobnostech majitelů psů a koček nějaké zásadní rozdíly, na to se zaměřilo několik studií. A k čemu učení vědci došli?

Pes z Marsu, kočka z Venuše?

Závěry jednoho z výzkumů, který byl představen na kongresu americké Asociace psychologických věd, mají majitelé psů ve srovnání s kočkomily více energie a nejsou rádi svazovaní pobytem ve čtyřech stěnách. To majitelé koček bývají často spíše pohodlnější a najde se mezi nimi více introvertů.

Na druhou stranu jsou ale milovníci pejsků více přímočaří a nemají takový problém s dodržováním pravidel jako právě řada majitelů mňoukajících společníků. Ovšem neznamená to, že jsou kočkomilové nějací rebelové! Spíše řeší problémy prakticky – i za cenu toho, že ne vždy jejich pohled na danou věc vyhovuje konvencím a pravidlům.

Zatímco psí nadšence podle tohoto výzkumu spojuje otevřenost, přátelskost a obecně radost, jsou-li obklopeni lidmi, majitelé koček jsou rezervovanější a citlivější vůči svému okolí.

Nekonečná soutěž

Ostatně k podobným závěrům dospěla i studie Texaské univerzity, Její autoři nicméně ještě doplňují, že majitelé pejsků jsou většinou sebevědomější a také méně neurotičtí než jejich protějšky, které chovají kočky. Ostatně kočkomilové podle nich balancují na hranici mezi otevřeností a introverzí, čímž tak trochu připomínají své mazlíčky.

Řada výzkumů pak prokázala, že už samotný život s domácím mazlíčkem – a je jedno, zda se jedná o psa nebo kočku – přispívá k lidskému zdraví a delšímu životu. Nicméně co se vlivu na naše tělo týče, zdá se, že mají chovatelé psů přece jen lehce navrch. Už jen proto, že jsou ve srovnání s majiteli koček fyzicky aktivnější (nemusejí přímo cvičit, ale mají pravidelný pohyb už díky venčení). U koček je zase prokázán pozitivní vliv na nižší krevní tlak.

Jak je vidět, existují v osobnostech kočkomilů a pejskomilů určité rozdíly. A tak nemá cenu soutěžit, kdo je lepší, případně které ze zvířat je lepším společníkem. Zkrátka každý si může pořídit mazlíčka, který mu bude vyhovovat. A nikde není dáno, že se milovník psů nemůže stát i milovníkem koček a naopak, případně že nemůže být nejšťastnější, když mu budou po boku doma spokojeně stát (nebo spíš ležet) obě zvířátka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat