Kočky jsou spíš pravačky, zatímco kocouři spíš leváci

Veterinární lékaři z Belfastu prokázali, že preferování pravé, či naopak levé přední končetiny u koček má pohlavní návaznost. U lidí se říká, že jsou buď pravorucí, nebo levorucí. Ale kočky ruce nemají, takže jsou spíš pravopacké a levopacké. A pravou pak používají ve své většině kočky, zatímco levou kocouři.

Kočky dávají přednost v používání určité packy při hře, lovení potravy, krmení či seskoku.

Podle doktorky Deborah Wells z Queen’s University v Belfastu zřejmě vztah mezi pravostrannou či levostrannou preferencí a pohlavím budou řídit hormony. Testosteron kocourů zřejmě způsobuje tendenci užívat spíš levou stranu, zatímco estrogen koček zase tu pravou.

U psů se kupříkladu ví, že levostranní jedinci jsou pesimističtější a častěji trpí depresemi než ti pravostranní.

Co možná o Mourkovi ještě nevíte

Že vás nikdy nenapadlo, že by kočka nebo kocour mohli být praváci, či leváci? Pak je toho možná víc, co o svém mňoukajícím miláčkovi nevíte. Schválně, zda už jste slyšeli následující informace!

Jsou mistry manipulace

Také máte někdy pocit, že vaše roztomilá Micinka s přehledem řídí celou vaši domácnost a všichni členové vaší rodiny skáčou, jak Míca píská, respektive mňouká? Pak vězte, že nejde o náhodu, kočky s vámi skutečně manipulují. Pokud byste pozorovali kočky v přírodě, zjistíte, že mají jasně rozdělené role a mňoukání jako takové využívají jen zřídka. Ovšem naši miláčci velmi rychle zjistili, že když budou mňoukat na nás, dostanou, co chtějí. A tak toho využívají.

Předpovídají zemětřesení

Tedy ne, že by to v našich zeměpisných šířkách (naštěstí) bylo nějak zvlášť potřeba, ale je to tak. Těsně před začátkem zemětřesením bylo zaznamenáno podivné chování koček, které se snažily dostat do bezpečí ještě dřív, než my lidé vůbec nějaké zemětřesení zaznamenali. Odborníci zatím přesně nevědí, jak dokážou kočky zemětřesení předpovědět, ale podle jedné z teorií za to vděčí extrémně citlivým polštářkům na tlapkách, díky nimž cítí jemné vibrace předcházející otřesům půdy.

Zdraví se nosem

Když se potkají dvě kočky, které se znají a důvěřují si, dotknou se navzájem čumáčky. A na nás to aplikují úplně stejně. Pokud vám tedy kočka přitiskne čumák (ideálně mokrý a studený, samozřejmě) na nos, vyjadřuje vám tím náklonnost.

Mrkání sbližuje

Také máte občas pocit, jako by na vás vaše kočička mrkla? Pak se vám to nezdá, kočky takto komunikují. Ostatně mrkání vám může pomoci při navazování kontaktu s cizí kočičkou. Jen co se vám zadívá do očí, pomalu mrkněte a přerušte oční kontakt. Upřené zírání z očí do očí by totiž mohla kočka mylně pochopit jako hrozbu. Pomalé mrknutí je naopak známkou přátelství.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat