Chyby při praní. Tyhle vám zbytečně ničí oblečení

Že praní není žádná věda? To možná ne, ale na druhou stranu – pokud porušujete jeho základní pravidla, nemůžete čekat, že pokaždé z pračky vyndáte běloskvoucí prádlo. Kterých chyb se nejčastěji dopouštíme?

Černá, bílá. A dál?

Třídění prádla je samozřejmostí, kterou nikdo neignoruje (většinou stačí jeden pokus, než člověk pochopí, že je lepší strávit pár minut tříděním, než mít obarvené prádlo). Ovšem většina z nás prádlo rozdělí na bílé a barevné. Jenže to zdaleka nemusí stačit! Nejen barvy jsou pro praní rozhodující. Zaměřit bychom se měli i na materiál. Prát například džíny s hedvábnou blůzičkou či vlněným svetrem jen proto, že má vše modrou barvu, není dobrý nápad. Jemné tkaniny potřebují mnohem jemnější péči a společnost podobných materiálů.

Zip sem, zip tam

A když už jsme zmínili džíny – kalhoty dávejte do pračky vždy se zapnutým zipem. Důvod je jednoduchý. Nejenže neponičíte při praní zapínání, ale zabráníte poškození dalších dočasných „obyvatel“ pračky. Kovové zipy kalhot jsou poměrně ostré, a když se dostanou při praní do styku s ostatním oblečením, dokáží ho i odřít nebo potrhat.

Pozor na knoflíčky

Ovšem s knoflíky (například na košilích či propínacích svetrech) je to přesně naopak! Ty do pračky nikdy nezapínejte. Může se totiž stát, že svou oblíbenou blůzu vyndáte s chybějícími knoflíky, které nevydržely nápor během praní a prostě se odtrhly. A aby toho nebylo málo, ty malé už nemusíte z pračky vylovit…

Test barev

U nových, především tmavších kousků oblečení si nikdy nemůžete být jistí, zda nepouští. I když prádlo třídíte dle barev, takové tmavě modré džíny zapuštěné do o něco světlejšího šedomodrého svetříku vás nejspíš nepotěší. A tak ještě než dáte novinku ze šatníku do pračky, udělejte malý test. Namočte jeho kousek do vody a přitiskněte na něj bílou papírovou utěrku (skvěle funguje i stará bílá ponožka, které se chcete zbavit). Pokud zůstane bílá, můžete dát prádlo do pračky. Pokud novinka pustí barvu, je jasné, že se bude prát sama.

Skvrna. Kde je kartáč?

Objevili jste na košili zaschlou skvrnu, která se netváří, že by jen tak pustila? Spousta z nás začne nečistotu drhnout v ruce, často sáhneme i po kartáčku, kterým se skvrny snažíme zbavit. A to je chyba. Narušíte tak povrch textilie, což sice nemusí být hned patrné, ale po pár vypráních už to bude nad slunce jasnější. Nejenže bude místo, kde se dříve vyskytovala skvrna, odřené, ale bude nejspíš i barevně odlišné od zbytku látky…

Čistírna je zbytečnost

Varuje etiketa na oblečení, že daný kousek do pračky prostě nepatří a měli byste jej zanést do čistírny? Pak tyto instrukce neignorujte. Mohlo by se totiž stát, že z pračky vytáhnete beztvarou hmotu, která už v ničem nebude připomínat váš oblíbený kabát apod. Ano, čistírny nejsou nejlevnější, ale většinou vyjdou levněji než nákup nového oblečení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat