Ocet v domácnosti mějte v dostatečné zásobě. Využijete ho nejen k úklidu

Ocet si oblíbila spousta lidí, kteří nechtějí doma uklízet s pomocí chemie. A není divu – ocet nejen skvěle odmašťuje, ale také dezinfikuje. A navíc je zcela přírodní. Kde všude ho můžete také využít?

Ty jsi se zul?

Někdy se prostě stane, že botky nevoní. Většinou se jedná o ty sportovní, které propotíme, takže jsou pak cítit na dálku (a s nimi i naše nožky, když se zujeme). Co s tím? Ano, hádáte správně. Pokud můžete obuv prát, namočte je do směsi vody a octa. Pokud si s vodou nerozumějí, pak je octem alespoň vytřete s pomocí hadříku.

Boj s plevelem

Představy o krásné zahrádce vám sabotuje plevel, který jako by nikdy nepřestal růst? Než na ně vytáhnete chemii, ze které příroda rozhodně nebude nadšená, vyzkoušejte ocet. Neředěný jej zahřejte a horký lijte na odolný plevel. Úspěch zaručen!

Odpad bez potíží

Zase vám neodtéká odpad? Povolejte do akce osvědčenou dvojku ocet a soda. Nejprve do odpadu nasypejte sodu (podle stupně znečištění asi 2 až 4 lžíce) a poté zalijte šálkem octa. Nechejte probublávat (doslova) a přibližně po 15 minutách propláchněte horkou vodou.

Ptačí pozdrav

Zanechali vám ptáčci na zahradním nábytku apod. „pozdrav“ v podobě výkalů? Nastříkejte na ně (na výkaly, nikoli ptáky) trochu neředěného octa a poté setřete hadříkem. Jen pozor u některých citlivých povrchů – nemusely by setkání s octem přežít ve zdraví.

Octomilková návnada

Máte v bytě hejna octomilek, malých mušek, které si tak rády pochutnávají na ovoci a spol.? Pak se jich zkuste zbavit jednoduše a efektivně – pomocí octa. Prostě nalijte trochu této tekutiny do mističky a tu pak překryjte potravinovou folií, do níž uděláte několik malých dírek (třeba s pomocí párátka). A pak už jen čekejte, až se mušky pochytají samy.

Vzpruha pro pleť

Ocet oceníte také v boji s mastnou a problematickou pletí. Když jej naředíte v poměru 1 : 10 s vodou (tedy 1 díl octa na 10 dílů vody), získáte skvělý prostředek proti pupínkům. Prostě směs naneste s pomocí vatového tamponku na pupínek a je to.

Dudlík jako nový

Také vaše děťátko zase odhodilo dudlík kamsi do dáli? Nemusíte utrácet za dezinfekce nebo jiné speciální přípravky. Prostě dudlík vydezinfikujte směsí teplé vody a octa. Jen ho nezapomeňte pořádně opláchnout!

Mimochodem, stejný postup můžete použít i u dětských hraček, ale i u zubních kartáčků (pro děti i dospělé).

Zázrak, vidím!

Nosíte brýle? Pak jistě znáte ten pocit, když si je na nos nasadíte poté, co jste si je vyčistili. Jako byste znovu prohlédli! Občas ale na sklech ulpí i nečistoty, které se nechtějí nechat jen tak jednoduše odstranit. Co s tím? Ano, vezměte na ně ocet. Na brýle jej nastříkejte a poté vyleštěte měkkým hadříkem.

Žehlička netřeba

Žehlení není zrovna oblíbenou domácí činností. A tak není divu, že se mu řada z nás vyhýbá, jak může, a žehlí jen to, co je opravdu nutné. Ovšem ocet vám může také pomoci! Prostě jej v poměru 1 : 3 smíchejte s vodou, nalijte do rozprašovače a pak nastříkejte na pomačkané prádlo. Uhlaďte rukou a pak se jen dívejte, jak se oblečení narovnává (neplatí to ale pro všechny druhy textilií).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat