Umíte správně prát? Tyhle tipy zajistí delší životnost prádla i pračky

22.07.2018 | Bydlení a design

Také se vám často stává, ačkoli se snažíte sebevíc, že prádlo prostě není po vyprání čisté ani voňavé, ale naopak je zaprané a pomačkané? Zejména při péči o naše ošacení se vyplatí držet se pravidla, že méně je více. Jak na to vám popíšeme v následujícím článku.

Třídění je základ

Nejen tmavé a světlé, ale také bílé a červené prádlo perte samostatně a nezapomínejte, že informace na štítcích nejsou na tkaninách nadarmo. Držte se doporučených údajů od výrobců, abyste předešli poničení jemnějších nebo choulostivějších kousků.

Množství náplně

Aby se prádlo pořádně vypralo, musí se v pračce o sebe třít. Jestliže naplníte pračku málo, nedojde k tak výraznému tření a prádlo tak může být dobře vymáchané, ale přesto z něj nezmizí případné skvrny. Podobně je tomu i u přílišného přeplnění bubnu. Prádlo se pak akorát točí dokola, aniž by se jakkoli pohnulo. V obou případech bude prádlo špatně vyprané. Při nadměrném přeplňování také riskujete životnost pračky.

Kolik prášku?

Mnoho lidí to s množstvím pracích prostředků zbytečně přehání, aby měli jistotu, že bude prádlo dobře vyprané a bude vonět. Bohužel to v případě praní vůbec neplatí. Jediné, čeho docílíte, bude zanesená pračka a zašedlé tkaniny.

Nejen prací prostředek, ale i použití aviváže má svá pravidla. Tu byste nikdy neměli používat na bílé prádlo (pokud není přímo pro bílé prádlo vyvinutá) a také na ručníky. Bílé prádlo po častém praní v aviváži zašedne a ručníkům slehnou vlákna a poté špatně sají.

Čistěte pračku

Nejen o prádlo, ale i o samotnou pračku je třeba dbát. Pravidelným čistěním filtru a používáním odvápňovacích a odmašťujících tablet zajistíte dokonalou čistotu samotného stroje. Mnohdy se totiž můžete snažit sebevíc, ale prádlo je stále špinavé a je cítit zatuchlinou. Na vině může být právě zanesená pračka, i když se zvenku zdá být čistá.

Po praní nikdy dvířka nezavírejte a nechte pračku vyschnout. Čas od času do šuplíčku nalijte dva hrnky octa a hrnek soli nebo sáček jedlé sody, které pračku dokonale vyčistí a zbaví zápachu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat