Víte jak čistit elektroniku? Nesprávný postup ji poškodí

04.03.2019 | Bydlení a design

Naše domácnosti jsou jako malá prodejna elektroniky. Pokud jde o jejich údržbu, často z nich setřeme jen viditelnou vrstvu prachu a dále se jim nevěnujeme. Jenže i elektronika a domácí spotřebiče potřebují občas pořádně vyčistit.

Televize a monitory

V první řadě je důležité si uvědomit, že dnes již nebývá obrazovka skleněná, a je proto potřeba přistupovat k čistění LCD monitorů a obrazovek poněkud šetrněji. Zapomeňte na drhnutí mokrým hadrem a vodou se saponátem. Obrazovkám nejvíce prospěje, když je otřete prachovkou a poté suchým hadrem z mikrovlákna. Větrací mřížky můžete vysát vysavačem, ale nikdy se obrazovky nesnažte rozebírat. Skvělé jsou také čistící vlhčené ubrousky na elektroniku, které odstraní mastnotu na obrazovce, ale nepoškodí jejich povrch.

Počítače a klávesnice

Klávesnice k počítači je spolehlivým úložištěm bakterií, prachu a roztočů. Přibližně jednou za měsíc byste ji měli otočit a pořádně vyklepat. Poté ji vysajte vysavačem. Jednou za půl roku je vhodné ji rozebrat a vyčistit důkladněji, ideálně za pomoci dezinfekčních ubrousků nebo smotkem vaty a vodou zředěnou troškou lihu.

Co se týče stolních počítačů, zde čištění zvenku nestačí. Čas od času je nutné odšroubovat kryt počítačové skříně a důkladně vysát mřížky, dno a zadní panel od prachu. Pokud se v počítačích příliš nevyznáte, buďte opatrní, nic neodpojujte a nesahejte na elektronické komponenty uvnitř skříně.

Rychlovarná konvice a kávovar

Rychlovarná konvice a kávovar jsou v denním kontaktu s vodou. To také znamená přítomnost vodního kamene. Pokud máte tvrdou vodu, budete se čištění těchto spotřebičů muset věnovat častěji, alespoň jednou za měsíc.

K čištění jsou ideální speciální tablety, které zakoupíte v obchodech s elektronikou, případně v domácích potřebách. Tablety odstraní nebo alespoň uvolní vodní kámen. Vy pak jeho zbytky odstraníte z topných spirál a spotřebič propláchnete. U praček je však vhodnější usazování vodního kamene předcházet použitím změkčovačů vody.

Lednice

Vypnout, odmrazit, umýt police a hotovo? Kdepak! Při pravidelném čištění lednice bychom neměli zapomínat ani na důkladné očištění mrazících spirál a těsnící gumy dveří. Poté, co zabouchnete dvířka, zaměřte se ještě na vnější stranu lednice. Odtáhněte ji od zdi a pečlivě vysajte prach z chladicího systému na zadní části lednice.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat