Trápí vás plevel v zahradě? Poradíme, jak na něj

05.07.2019 | Bydlení a design

Chloubou každého zahrádkáře je nepochybně hustý a sytě zelený trávník bez poskvrnky. Vadou na kráse může být ale všudypřítomný plevel, který dokáže nejen naštvat majitele trávníku, ale také jeho velkou část zadusit a zničit. Řešením může být použití herbicidů, jenže ty mohou zničit i rostliny, které chceme zachovat. Naštěstí existují ekologičtější a také ekonomičtější způsoby jak se s plevelem vypořádat.

Osolte mu to!

Sůl vytáhne vodu ze všeho, čeho se dotkne. Stejné je to i v případě, že vaši zahradu sužují plevele. Vyrobte si silný solný roztok a pomocí rozprašovače nebo politím aplikujte na nežádoucí plevel. Do několika hodin by měla rostlina začít zasychat. Jedná-li se o odolnější druhy, postřik zopakujte i několikrát za den. Solí můžete rostliny i posypat, nebo vyhloubit jamku okolo kořene a sůl nasypat do ní.

Horká voda

Polití horkou vodou funguje okamžitě. Ideální je, pokud ji, ještě vroucí, nalijete z konvice přímo na plevel. Dejte si však pozor, abyste to se zálivkou nepřehnali a nezahubili si tak i velký kus trávníku. Tato metoda se skvěle osvědčila zejména na plevel v chodníčcích a příjezdových cestách, kde nehrozí poničení okolního porostu.

Ocet

Ocet je kyselina a kyselinu rostliny rozhodně nemusí. Úplně postačí, když rozředíte deci octa v jednom litru vody a nezvané hosty postříkáte. Ocet se nejlépe vstřebá přes listy rostlin, takže miřte na ně. Pro správný efekt je nutné postup několikrát opakovat. Podobně jako ocet prý účinkuje i stolní olej, který se pomocí štětce nanese na listy rostlin. Znemožní tak rostlině dýchat a ta se zadusí.

Igelit

Na větší plochy nebo záhony se vyplatí koupit roličku černých igelitových pytlů nebo folie. Rozprostřete je po záhonu a zatižte kameny, aby je vítr neodvál. Počkejte alespoň čtrnáct dní a poté igelit odstraňte. Nedostatek světla a kyslíku dokonale zahubí všechno, co se pod pytlem ukrývá. Pro ještě lepší výsledky pytel po dvou týdnech zvedněte, zeminu pod ním přeryjte a opět zakryjte igelitem alespoň na sedm dní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat