Jak uklidnit domácí mazlíčky při novoročním ohňostroji. Zkuste aromaterapii

Že esenciální oleje jsou určené výhradně lidem? Co vás nemá! Jejich vlastnosti mohou ukonejšit i zvířata v psychické tísni. Čím si tedy na Silvestra provonět byt, aby se poslední večer roku obešel bez komplikací?

Novoroční ohňostroje rozdělují republiku na dva nesmiřitelné tábory. Zatímco jedni tvrdí, že k oslavám bezpodmínečně patří, pro druhé jsou prachobyčejným týráním zvířat. Ať už si o nich myslíte cokoli, pravdou zůstává, že i kdyby je někdo zakázal, stále se najde spousta těch, kteří vyzbrojeni petardami, světlicemi a rachejtlemi do nočních ulic tak jako tak vyrazí. Jenže co na to domácí mazlíčci? Jejich citlivému sluchu něco takového pochopitelně neujde. Drtivou většinu pak hluk s tím spojený nesmírně stresuje a vyčerpává.

Prášky versus alternativní metody

Ano, existují uklidňující léky, preparáty či obojky, které psychice čtyřnohých tvorů mají ulevit. Otázkou však je, zda je jejich pořizovací ceně i možným vedlejším účinkům nakloněn každý majitel. Jak tedy psí a kočičí utrpení zmírnit? Jistou možnost představuje aromaterapie. Přece kde je psáno, že z blahodárných schopností vonných olejů se mohou těšit jenom lidé?

Pravidla bezpečnosti práce

Esenciální „medicínu“ lze využít dvěma způsoby. Prvním z nich je jednoduchá inhalace, druhým vnější aplikace. V obou případech byste měli postupovat pozvolna a předem vše konzultovat s veterinářem. Nejprve lahvičku s daným prostředkem držte v ruce a nechte němou tvář, aby přistoupila blíž, a bude-li chtít, „novou věc“ očichala. Pokud seznámení proběhne bez zádrhelu, kápněte malé množství zvoleného produktu do aromalampy a nechte vůni rozvinout v prostoru. Co se týká lokální aplikace, jednu až dvě kapky esence vmíchejte do přibližně 50–60 kapek dalšího nosného oleje, kupříkladu olivového nebo slunečnicového. Množství záleží na velikosti a tělesné konstrukci zvířete. Směs následně naneste na zadní stranu krku. A teď k samotnému výběru olejů. Které jsou vhodné a čeho se vyvarovat?

Kadidlo ano, hřebíček nikoli

Na psychiku čtyřnohých přátel má příznivý vliv esenciální kadidlo, levandule a cedr. Své služby nabízí i kardamom, jež navíc zklidňuje rozbouřený žaludek, podporuje dýchací soustavu a pomáhá při průjmech. Nikdy byste naopak neměli používat oregano, tea tree, česnek, hřebíček, saturejku a jalovec. Přísný zákaz taktéž platí pro kmín, kaštan, hořkou mandli a skořici.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
88 Příspěvků
Poslední příspěvek 10.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat