Tajemství čistého a voňavého bytu

Existence potvrzena! Lidé s čistým a uklizeným bytem či domem opravdu žijí. Vždy dokážou svůj byt prezentovat v nejlepším světle. A logicky musí padnout otázka: Jak to dělají? A zvládneme to také? Prozradíme vám tři tajemství, která vám k tomu pomohou.

Někteří lidé mají očividně čistý a uklizený byt úplně bez námahy. A je jedno, jestli svoji návštěvu ohlásíte předem nebo uděláte „přepadovku“.

Uklízejte průběžně

Co je jednodušší? Po vaření rychle přetřít sporák a pracovní linku – nebo až za několik dní, když už je všechno pořádně zaschlé? Jasně, že po vaření a dobrém jídle nemáte žádnou chuť ještě uklízet. Ale: když všechen ten nepořádek necháte stát, děláte si úklid jen těžší a složitější. A díky fenoménu prokrastinace máme tendenci nemilé věci sunout před sebou tak dlouho, jak jen to jde. Pokud ale umyjete nádobí, sklidíte hory prádla a další domácí práce uděláte po částech a postupně, nebudou se před vámi hory prádla nebo nádobí tyčit do takových výšek, až se vám budou zdát nepřekonatelné. Podobně to platí pro úklid věcí, které mají svoje místo. Kdo zkrátka uklízí průběžně, nakonec šetří čas na krásnější věci v životě. A najednou je mnohem lehčí celou domácnost zkrotit.

Víc věcí znamená víc věcí na úklid

To můžeme vzít klidně doslova. Kdo má hodně „krámů“, musí také hodně „krámů“ uklízet a utírat. Obzvlášť věci v kuchyni, které nejsou ve skříni, sbírají prach a kapičky oleje. A když chcete umýt pracovní linku, musíte z ní nejdřív všechny tyhle věci odklidit. Stejně jako u nábytku – abyste mohli vysát a utřít, musíte si nejdřív najít cestičku. A přitom stačí jeden kritický pohled, abyste si mohli odpovědět na otázku, co opravdu potřebujete. A co vám váš úklid jenom prodlužuje?

Trochu švindlovat je povoleno – a pomáhá hodně

I super pořádní lidé nemají někdy čas a chuť všechno udělat perfektně. Ale vždycky dokážou vyvolat dojem, že mají všechno v perfektním pořádku a čistotě. To je ale jen díky tomu, že se zaměří na důležité místnosti a místa v nich. To znamená, že se soustředí na celek jako takový a zbytek, co není hned vidět, uklidí až později. Jestliže tedy stojíte před otázkou: Čím proboha jenom začít?, stačí na chvilku zavřít oči. Když je otevřete, soustřeďte se na to, kam vám zrak padne nejdříve. Není to pod gauč, ale na něj. Ne na knihovnu, ale do ní. Pracujte tedy nejdříve na místech, která jsou vidět. A když vám potom zbude čas, můžete se postupně věnovat i těm věcem, které nejsou na první pohled vidět.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat