Útulné zařízení malého bytu

Vzrůstající urbanizace a pokrokové technologie nás paradoxně vedou čím dál více k tomu, abychom znovu obnovili spojení s přírodou a objevovali její krásy. I když žijete v malém městském bytě, existuje mnoho nápadů a tipů na to, jak si doma vybudovat klidnou a ničím nerušenou oázu plnou harmonických prvků a zelenolisté flory. Jak na to, vás inspiruje známá interiérová designérka.

„Sílící urbanizace a rušný styl života nás vede k tomu, abychom si přírodu přinesli zpátky do světa bydlení. Navzdory vyspělému digitalizovanému světu, kde nás na každém kroku doprovázejí pokrokové technologie, zůstává pro mnohé krása přírody a jejích substancí středem pozornosti i nadále. Pokud chcete do vašeho domova promítnout harmonické prvky z přírody, vsaďte na nábytek z přírodního, světlého dřeva a doplňky z hrubého kamene. Tuto základní kombinaci skvěle doplní v přirozeném toku barev tkaná či vázaná vlna,“ radí Anke Glut, známá interiérová designérka.

Minimalismus a větší sepětí s přírodou

Poslední roky si nejde nevšimnout obrovské vlny popularity minimalismu, zvláště jeho skandinávské podoby. Proč je v současné době tolik oblíbený i v našich zeměpisných šířkách?

„Transparentní materiály, jemné, světlé barvy a jasné tvary nejsou zrovna definicí útulnosti, za to působí velmi uklidňujícím dojmem. A přesně to se skrývá za trendem optické prázdnoty – tzv. minimalismem. Pro větší uklidnění jsou obytné místnosti zařízeny tak, aby nepůsobily okázale a negenerovaly tolik vzrušujících podnětů. Lidé, kteří si tento styl vyberou, jdou zpravidla za touhou po opravdovém uklidnění a tichu. Je to dokonalý protipól k našim uspěchaným životům, kdy musíme každý den čelit nespočtu vjemů, které se ucházejí o naši pozornost. Jemná zelená, hnědá, křehká růžová, šedá a hodně bílé jsou v takovém interiéru vítané. Signalizují otevřenost a pochopení a to působí sympaticky a pozitivně,“ vysvětluje Anke Glut.

Zelené plíce interiéru

Živé pokojové rostliny jsou krásným a přirozeným doplňkem do interiéru. Volte rostlinné druhy nenáročné na péči a zálivku a dobře promyslete jejich umístění na správné stanoviště podle toho, jaké má rostlinka nároky. „Jedním ze silných trendů současnosti je, aby zvolené květiny vhodně doplňovaly celkový prostor a ladily s vaším stylem. Některé pokojové rostliny navíc umí překvapit i tím, že jsou užitečné. Bez nároků na velkou péči jsou schopny z domácího ovzduší filtrovat škodlivé chemické látky, jako formaldehyd či benzen, a odebírají ze vzduchu oxid uhličitý, zatímco do něj zpět vracejí kyslík. Patří mezi ně tzv. tchýnin jazyk, banánovník, filodendron, fíkus, dracéna či lopatkovec,“ říká Anke Glut.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:08
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:01
90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat