Na kočky úsměv neplatí

Psi se smějí vrtěním ocasu, jak projevují radost kočky, nebylo dosud zcela známo. Vědci veterinárního lékařství z Anglie ale díky řadě experimentů a měření odhalili, že mňoukající mazlíčci to projevují mhouřením a mrkáním očí. Pomalé mrknutí, často jen jedním okem, následované chvilkovým zamhouřením a úplným zavřením obou očí, jsou formou projevu radosti. Kočky přitom reagují pozitivně na to, když si tento druh „úsměvu“ osvojí lidé. Dokonce i u zcela cizího jedince, jehož pak nechají přiblížit se.

Náladové kočky

Kočky neprojevují přátelskost a náklonnost k člověku tak snadno jako psi. Otírají se, vrní v momentě, když se s nimi majitel mazlí, ale většinou tohle chování projevují jen v momentě, kdy na to mají samy náladu. Pes je přítulnější a vděčnější, většinou reaguje na pohlazení či zájem majitele s nadšením téměř vždy.

Trik s mrkáním

Nicméně i kočky se smějí a projevují radost či spokojenost. Chovatel to pozná pomalým mrknutím jednoho oka a pak krátkým zamhouřením očí a následným pomalým zavřením obou očí na několik sekund.

„Tato studie je prvním experimentálním výzkumem role pomalého hmouření očí a mrkání v komunikaci mezi kočkou a člověkem. A je to něco, co můžete sami vyzkoušet udělat na vaši kočku. Je to skvělý způsob, jak posílit pouto s vaší kočkou,“ tvrdí profesorka Karen McComb z University of Sussex.

Metodu by podle autorů ze Sussexu, kteří na výzkumu pracovali s kolegy z Portsmouthu, mohli využívat také veterináři při ošetřování koček, pro které je pobyt v ordinaci stresující.

Z experimentů totiž vyplývá, že kočka, na kterou zcela cizí člověk takto líně mrká, je mnohem ochotnější k přímému kontaktu, nechá dotyčnou osobu k sobě přijít častěji, než když strategii člověk nevyužije.

Může vás kočka milovat?

Kočky jsou jedním z druhů zvířat, které vylučují hormon štěstí a lásky – oxytocin. Na rozdíl od psů ho však vylučují v mnohem menší míře. Přesto, že si dokážou na svého pána zvyknout a vyhledávat jeho přítomnost a fyzický kontakt, stále převládá zvířecí pud, který zamezuje tomu, aby se kočky „zamilovávaly“ do lidí hlubším citem. Kočka bude tedy vždy především šelma.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat