7 tipů jak uklízet zdravě a ekologicky

Kocháte se po úklidu pohledem na lesknoucí byt? Čistota ale není vše. Pokud vás po úklidu trápí kašel, pálí pokožka a máte na ní červené pupínky, asi jste použila agresivní čisticí prostředky. Jak šetřit při úklidu své zdraví?

Zkuste to ekologicky

Bakterie a viry jsou pro mnoho lidí nepřítelem číslo jedna. Nejsou vidět, a proto používáte agresivní prostředky a ještě ve větší míře, než by bylo potřeba, abyste si byly jisté, že jsou pryč. Ne všechny bakterie jsou ale škodlivé, některé dokonce váš organismus pro správné fungování nezbytně potřebuje.

Z televize se na vás valí reklamy, na všechny možné přípravky, díky kterým bude vaše domácnost téměř bez jediné bakterie či viru. Sterilní prostředí a agresivní prostředky se však časem odrazí na zdraví. Alergie a ekzém na sebe nenechají dlouho čekat. Proto vám poradíme, jak uklízet efektivně, ale také zdravě.

Co dům dal

Nábytek efektivně omyjete a zároveň šetrně naleštíte, pokud smícháte s vodou jednu lžíci olivového oleje a dva dcl octa. Na okna vyzkoušejte vodu s citronovou šťávou. Pokud nemáte citron, můžete jej nahradit octem, ten je totiž nejuniverzálnějším ekologickým čistidlem, který váš příbytek zbaví nežádoucích pachů a bakterií.

Octem tak můžete umývat dlažbu, kachlíčky, a dokonce i nádobí. Skvělým pomocníkem je i na odstranění vodního kamene například v pračce či rychlovarné konvici.

Tipy redaktorek

Redaktorka Zorka, rubriky zdraví a životní styl

Na kuchyňskou linku používám zásadně jen neředěný ocet, protože jde o přírodní desinfekci, která ale v případě kontaktu s jídlem nezpůsobí žádné škody. Pravdou je, že místnost chvilku poté trochu zapáchá, ale to se dá vyvětrat.

Redaktorka Pavla, rubriky Zábava, Zajímavosti

Snažím se uklízet jen viditelné nečistoty. Razím heslo, že co mě nezabije, to mě posílí. Desinfekce používám ty, které se standardně prodávají v hypermarketech.

Praní

Praní je kapitola sama pro sebe. Pokud chcete prát opravdu ekologicky, zkuste tzv. mýdlový ořech. Jsou to vlastně skořápky z ořechu asijského. Jeden kilogram by měl 4členné rodině vydržet až rok, při praní 2–4krát týdně. K dostání jsou ve větších Bio obchodech.

TIP Bety: Mýdlové ořechy na praní si můžete objednat i přes internet.

Přírodní vůně

Pokud jste zvyklé používat na WC osvěžovače vzduchu či vonné spreje, zkuste raději zvolit přírodu. Stačí trochu sušené pomerančové kůry, květy levandule či vonné esence. A toaleta bude vonět i bez chemie.

Zkuste kompromis

Pokud těmto přírodním preparátům a babským radám nedůvěřujete, zkuste kompromis. Prací a čistící prostředky nekupujte v sítích drogerie, ale v bioprodejnách. Tyto přípravky jsou šetrné k životnímu prostředí, ale používají se jako ty klasické, na které jste zvyklá. Uděláte tím nejen něco pro své zdraví, ale také pro přírodu.

Jak zatočit s prachem

Na utírání prachu nepotřebujete žádné chemické prostředky ani spreje, stačí jen navlhčená mikrofázová utěrka.

Jak samy vidíte, uklízet lze šetrně ke svému zdraví i životnímu prostředí. Váš byt bude vonět čistotou, lesknout se a zároveň bude bez alergenů. Nenechte se vláčet reklamou a spoléhejte se na svůj zdravý úsudek. Stačí jen chtít.

Zdroj: wanda.sk







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat