Kvalitní láskyplné vztahy mají pozitivní vliv

Psychologové z Colorada se rozhodli prozkoumat, v které etapě psychosociálního vývoje člověka začnou mít romantické (láskyplné) vztahy s partnery ochranný vliv. A překvapením bylo, že je tomu už u velmi mladých osob na začátku střední školy. Ovšem tyto vztahy musejí být opravdu kvalitní a mít povahu věrného intimního propojení.

„Zajímalo nás, jak podpora v romantickém vztahu, kupříkladu podpora partnerů ve chvíli, kdy to jeden z nich potřebuje, poskytování vzájemné společnosti, vzájemná podpora, ale také konflikt a vnímaná míra spokojenosti s tímto vztahem, souvisejí s psychosociálním vývojem jedince,“ tvrdí doktorka Charlene Collibeeová z University of Denver.

Být pouze ve vztahu – jakékoli kvality – nemá na psychosociální vývoj a konflikty téměř žádný vliv. Ale jakmile již mladí lidé mají vztah se vzájemnou podporou a vnímají ho jako uspokojivý, přičemž se v něm velmi málo vyskytují negativní reakce a konflikty, zvládají pak takoví partneři různé psychosociální potíže lépe.

„Není podstatné jen to mít nějaký partnerský vztah, ale podstatná je povaha tohoto vztahu,“ uvedla Collibeeová v závěru své studie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat